Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.
Schrijver en Zomergast Ilja Leonard Pfeijffer trok afgelopen zondag bijna 500.000 kijkers. In de uitzending sprak hij niet alleen over zijn boek Grand Hotel Europa, hij vertelde ook kwetsbaar over zijn angsten en depressieve gevoelens tijdens de coronalockdown in Italië.
Bekijk de uitzending in het kort:
https://youtu.be/kUbs6dMmh0U
Bron: Tzum.info
In de aanloop naar de Kinderboekenweek worden Zilveren Griffels en Penselen uitgedeeld aan de best geschreven en best geïllustreerde kinderboeken. De eerste bekendmakingen zijn:
• Bette Westera en Sylvia Weve ontvangen samen een Zilveren Griffel voor hun boek Dit is geen Cobra.
• Bette Westera kreeg ook een Zilveren Griffel in de categorie Poëzie voor het boek Uit elkaar. Edward van de Vendel ontvangt een Zilveren Griffel voor het boek Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt.
• De Vuurvliegzee – en andere dierenverhalen geïllustreerd door Carll Cneut en Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt met illustraties van Martijn van der Linden zijn beide bekroond met een Zilveren Penseel in de categorie Geïllustreerde kinderboeken.
• In de categorie Geïllustreerde jeugdboeken zijn de boeken Uit elkaar van Sylvia Weve en Zwerveling van Peter van den Ende bekroond met een Zilveren Penseel.
Op 26 en 28 augustus worden de andere Zilveren Griffels en Penselen bekendgemaakt.
Bron: CPNB
Ter ere van haar 25-jarig jubileum schreef Simone van der Vlugt de historische roman De Kaasfabriek waarmee ze nog een boek toevoegd aan de lange lijst van publicaties. De bestsellerauteur debuteerde in 1995 met de historische jeugdroman De amulet, maar haar echte doorbraak kwam in 2004 met De reünie. Daarnaast won ze de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller en de NS Publieksprijs. Van der Vlugt gaf een interview aan NU.nl, wat hier te lezen is.
Bron: NU.nl
Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag komt schrijver Geerten Meijsing met de heruitgave van zijn roman De Grachtengordel. Het boek bespreekt het schrijverschap en veroorzaakte in de jaren ’80 enorme ophef. Meijsing vertelt erover in het radioprogramma Kunststof. "En waarom? Waarom willen mensen zo graag schrijven. Dat is me nog steeds niet echt duidelijk. Ik wist het wel, waarom ik het wilde. Ik was idealistisch en ik had er hoge verwachtingen van. Het is natuurlijk heel moeilijk om jezelf dan niet ontrouw te zijn, om je idealisme trouw te blijven. Het boek gaat ook over trouw zijn aan je idealen.”
En het boek is nog steeds actueel, meent de schrijver. “Denk maar het boekenweekessay dit jaar van Özcan Akyol."
Bron: NPO-radio 1
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.