Afbeelding

Pepernoten met in het midden een Sinterklaas schuimpje

Foto: Pexels

Hoe schrijf je een goede inhoud voor je Sinterklaasgedicht?

Elk jaar buigt heel Nederland zich weer over de Sinterklaasgedichten. Het kan soms een hele worsteling zijn om een goed gedicht op papier te krijgen. De opzet van het gedicht is niet zo moeilijk, maar je breekt vaak het hoofd over de inhoud.


De Sintgedichten gaan al helemaal terug naar de middeleeuwen en is daarom een traditie die ook dit jaar niet overgeslagen mag worden. In de gedichten konden de jonge mensen vrijuit anderen bespotten. Toen is de traditie ontstaan dat je dus zo’n beetje alles mag zeggen in dit gedicht. Onderwerpen genoeg dus, maar hoe kom je erop en hoe verwerk je ze goed?

Spot, maar geen wraak

In een Sinterklaasgedicht haal je vaak wat spottende dingen van de ander omhoog. Een beetje humoristische kritiek hoort er namelijk wel in thuis. En we mogen ook toegeven dat dat het gedicht stiekem heel erg leuk maakt. Maar vind wel de grens tussen spot en wraak. Sinterklaasavond is niet het moment om oude ruzies omhoog te halen of iemand nog is een keer terecht stellen op dat akkefietje uit het verleden.
Als je alles lekker overdrijft, kan je dit voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan cabaret. Dat zijn ook onderwerpen die vaak niet als grappig worden beschouwd, maar door de manier waarop er over verteld wordt, is het ineens humor.

Pak je agenda erbij

Tijdens het werken aan je gedicht, moet je je gaan verplaatsen in de ander. Wat heeft hij of zij gedaan en welke gênante dingen kan je er goed in verwerken?
Pak daarvoor even je agenda erbij. Kijk terug op het afgelopen jaar en bekijk wat jouw getrokken lootje allemaal heeft gedaan. Als je de maanden van het jaar afgaat, schiet je misschien zo wel iets te binnen wat goed bruikbaar is voor het gedicht.

Neem de tijd

Hoewel niet iedereen altijd zin heeft om veel tijd te besteden aan zijn Sinterklaasgedicht, is dit wel van belang voor de kwaliteit. Hoe langer je ervoor zit, hoe meer dingen van de ander naar boven zullen komen. Zo hoef je niet achteraf te denken: ik ben die blooper van de zomer vergeten, balen!

Bron: Nu.nl