Start » Nieuws » Hoe schrijf je de leukste Tindertekst?

Hoe schrijf je de leukste Tindertekst?

12 Februari 2018

Hoe schrijf je de leukste Tindertekst?Wil jij, net zoals ik, voor Valentijnsdag nog gauw een date scoren? We zochten uit hoe creatief schrijven je kan helpen om een goede Tindertekst te schrijven. Met deze 5 tips schrijf je je op weg naar een spannende date.

Tinder is een app waarmee je met een enkele swipe een match kan hebben. Wanneer je een match hebt, kun je met elkaar gaan chatten. Het schrijven van een grappige, interessante tekst voor onder je foto’s maakt je Tinderprofiel af. Volg onderstaande tips en je kan uitzoeken met wie je op date gaat. Succes, een date gegarandeerd.

Tips


Show, don’t tell. Maak de ander nieuwsgierig door niet letterlijk te zeggen hoe je in elkaar steekt, maar maak er een omschrijving van waardoor de ander er zelf uit moet halen wie jij bent. Dit prikkelt om door te lezen. Zo wordt ‘Ik ben sportief’ veranderd in ‘Ik fitness drie keer per week’ of ‘Mij kun je drie keer per week in de sportschool vinden’.

Show, don’t tell is een veelgebruikt schrijversadvies. In plaats van dat je iets letterlijk vertelt, geef je de lezer een beeld dat prikkelt. Hierdoor wordt de fantasie en het inlevingsvermogen van de lezer gestimuleerd, waardoor je verhaal een film wordt die tot leven komt. Maar hoe weet je wanneer je iets vertelt en wanneer je iets laat zien? Als je een korte situatieschets wil geven zonder vaart te minderen, is het beter om te vertellen. Wil je je lezer emoties laten ervaren, dan kun je het beter showen. Maar let op dat je alleen details gebruikt als ze iets toevoegen aan je verhaal.

Op welke manieren kun je iets laten zien? De eerste manier is het toevoegen van een dialoog. Wie weet kun je je Tindertekst wel in een dialoog gieten alsof je al op date bent met diegene. Maar dat hoeft niet. Een enkele uitspraak is al voldoende om weer te geven hoe iemand zich voelt. De tweede manier is door de omgeving te omschrijven. Misschien ben je een echte natuurliefhebber en kun je dat verwerken in je verhaal. De laatste manier is het creëren van sfeer. Zo kun je jouw ideale date beschrijven. Op die manier leert de ander jou ook kennen.

Gebruik humor. Wanneer je de lezer kan laten glimlachen of een beetje kan plagen, laat dat wat van jouw humor zien. Humor wordt door veel mensen erg belangrijk gevonden. Het kan net de ander overhalen om je toch te liken. Maar hoe kun je humor in je Tindertekst verwerken? Een van de trucs die cabaretiers gebruiken op het podium, is de onverwachte vergelijking. Denk aan Ronald Goedemondt die pittige Thaise soep probeert: ‘Ik nam een hapje en lag te piepen als een ballon in de oorlog’. Je kan ook een bestaand gezegde nieuw leven inblazen, zoals ‘Tijd heelt alle wonden… Maar sommige wonden hebben alle tijd’. Een andere manier is het delen van blunders. Bijvoorbeeld dat je op je sushidate aan het worstelen bent met de stokjes en er zo een stukje sushi naar het hoofd van je date schiet. De laatste manier om voor humor te zorgen, is inspelen op herkenbaarheid. Sta eens stil bij alledaagse situaties of dingen. Veel mensen gaan op de eerste date gewoon ergens wat drinken. Maar wie zegt dat je date interessanter is dan de label van dat nieuwe speciaalbiertje?


Vermijd clichés en standaardwoorden. Wat zijn clichés ook alweer? Clichés zijn als het ware versleten uitdrukkingen. Het waren ooit originele gezegdes of metaforen, maar omdat ze zo vaak gebruikt zijn, hebben ze hun betekenis en kracht verloren. Door clichés te gebruiken, krijg je meer van hetzelfde en val je niet op, terwijl je dat juist wil op Tinder. Gebruik geen citaten, zoals ‘The best of life is happening now’ of te algemene teksten, zoals ‘Een gezellige man zoekt een leuke vrouw’.

Dus hoe vermijd je clichés? Door een alinea uit je verhaal in een ander lettertype te zetten, kun je er makkelijker op een andere manier naar kijken. Die frisse blik helpt je om de clichés en kromme zinnen er eerder uit te halen. Een cliché verdwijnt ook wanneer je iets simpeler verwoordt of wanneer je meer to the point gaat schrijven. Daarnaast kan spreektaal erg effectief zijn, want als het buiten regent dan zeg je niet ‘het komt met bakken uit de hemel vallen’, maar ‘het regent’. Probeer je iets zo levendig mogelijk voor te stellen. Hoe voel je je? Wat ruik, zie of hoor je? Wat denk je? Doordat je het zelf beleeft, komt de omschrijving uit jezelf en dus is het origineel. Bij het voorstellen van jezelf kun je dit doen door woorden te gebruiken als ‘nieuwsgierig’ en ‘eigenwijs’, want met ‘spontaan’, ‘aardig’ en ‘grappig’ zal je niet zo opvallen.

Maak geen opsomming van eigenschappen of hobby’s, maar vertel dit in een verhaal. Door achter elkaar te zetten wat je graag doet, wordt een tekst minder aantrekkelijk dan wanneer je dit in een verhaalvorm probeert te gieten. Pas op dat je je verhaal niet te lang maakt. Online daten wordt vaak gebruikt om snel een nieuwe date te vinden. Een lange tekst zal dus niet in je voordeel werken. Probeer één of twee alinea’s aan te houden.

Verkoop jezelf met een sterke slotzin. Ja, het klinkt misschien een beetje stom, maar deze marketingtruc werkt echt. Sluit je verhaal af met een zin die de lezer tot actie aanzet. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Wil je meer weten? Swipe dan naar rechts’.
 
Aan de hand van deze tips heb ik zelf ook een poging gewaagd. Wie weet levert mijn nieuwe tekst mij ook wel een leuke date voor Valentijnsdag op.

Hoewel ik thuis een kleine bibliotheek heb, kun je me buiten in een boek ook in de kroeg vinden. Dansen doe ik graag en heb ik dan ook tien jaar lang gedaan. Net zoals de personages in mijn boeken, ga ik graag op avontuur. Of het nu een avontuur is door voor de klas te staan of door op reis te gaan. Verder kook ik graag pasta’s en drink ik het liefst een Leffe. Wil je een keer samen een Leffe drinken? Swipe dan naar rechts.

Door Nicolette Hendriks

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Show, don’t tell verklaard
- 5 manieren om humor te verwerken in je verhaal


Schrijftips van Murakami? Lees Schrijven Magazine
  • De 9 grootste schrijfvalkuilen – en hoe je ze voorkomt
  • Het geheim van goede personages
  • Tutorial schrijven met al je zintuigen.
  • Schrijftips krijgt van de Japanse grootmeester Haruki Murakami.
  • Jaap Robben over het  geheim van de perfecte zin.
  • Schrijven gelukkig maakt - nu wetenschappelijk bewezen!.
  • Schrijftips van Paolo Giordano (De eenzaamheid van priemgetallen).
  • Bouw je eigen fantasywereld.
  • Show don't tell in non-fictie/

Wie zich vóór maandag 21 januari 16:00 u. heeft aangemeld als abonnee, krijgt dit nummer thuisbezorgd.

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!