Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Hoe je boek te promoten met online video Deel 1: De inhoud
Het is inmiddels wel bekend dat een boek schrijven niet voldoende is. De schrijver houdt zich ook actief bezig met het uitgeven en met name met de promotie van het boek. Naast interviews, recensies, signeersessies, et cetera is hiervoor nog een manier: online video.
Why I Love This Book
Why I Love This Book is een website & youtube kanaal dat zich hierop heeft toegelegd. In korte video’s van ca. één minuut vertellen lezers en schrijvers waarom dat ene boek zo bijzonder voor hen is. Lezers doen dat alleen over een favoriet boek, schrijvers maken ook (betaald) een video over hun eigen, nieuwe boek.
Die video’s worden vervolgens gepubliceerd op de Whyilovethisbook website en op het youtube kanaal. Schrijvers, uitgevers, blogs en anderen kunnen die video’s vervolgens weer doorplaatsen (embedden) op hun sites, facebook en andere online kanalen. Bovendien plaatst Whyilovethisbook de gemaakte video’s ook door op Bol.com, Eci.nl en vergelijkbare sites.
Over de inhoud
In een reeks van drie artikelen vertel ik je meer over de do’s en don’ts van online video. Als eerste gaan we in op de inhoud van je boekpromotie-video. Later volgen het maken en de verspreiding van je video.
(On)geschikt?
Ga eerst bij jezelf na of je wel geschikt bent voor video. Ben je te verlegen, camera-schuw, of heb je podiumvrees? Misschien is video dan niet iets voor jou. Maar weet dat bijna iedereen het eng vindt om voor een camera te staan, en dat iedereen vindt dat zijn/haar stem raar klinkt.
Voorbereiding
Bedenk vooraf wat je wilt vertellen. Schrijf het op, als losse punten of als lopende tekst. Denk goed na over de opbouw van je verhaal.
Vat eerst je boek kort samen, en vertel daarna iets bijzonders. Een anecdote, waarom je juist dit boek hebt geschreven, het bijzondere schrijfproces, wat je het mooiste of het moeilijkst vond, of iets persoonlijks over jezelf. Vertel niet alleen wat op de achterflap staat, dat kunnen je lezers elders ook wel lezen.
[video:https://youtu.be/fUt-vRqfOz4]
Oefen
Maar weinigen schudden hun verhaal zo uit hun mouw. Oefen daarom je tekst een paar keer, maak een proeffilmpje of oefen voor de spiegel, en vraag mensen om feedback. Dat is griezelig, maar het helpt wel.
Doelgroep
Bedenk goed wie je doelgroep is. Dat zijn de mensen tegen wie je spreekt in de video. Spreek ze aan in hun taal. Benoem ze, als dat kan. Bijvoorbeeld: “dit boek is een must-read voor vrouwen die van spannende verhalen houden.”
Wees jezelf
Wie is die auteur nou toch? Veel lezers willen weten wie de mens achter de naam is. Video is daarvoor heel geschikt. Wees gewoon jezelf, en doe je niet anders voor dan je bent. Daar prikt iedereen zo doorheen. Ben je chaotisch of druk, laat dat gewoon maar zien. Ben je bedachtzaam of wat zwaar op de hand? ook prima.
[video:https://www.youtube.com/watch?v=wtDe0flYcSM]
Vertel eens iets nieuws
Zorg dat je niet in elk interview precies hetzelfde verhaal vertelt. Het valt op, als lezers zich in je gaan verdiepen en je verhaal op meerdere plaatsen tegenkomen. Verdeel je leuke anecdotes een beetje over verschillende media.
Passie!
Vertel je verhaal met passie! Emotie mag, graag zelfs. Je bent geen nieuwslezer, je bent een schrijver. En je vertelt over het boek waar je zoveel uren werk in hebt gestoken. Wees trots, en straal uit dat je blij bent met wat je gemaakt hebt. Je boek is af, en de wereld mag dat weten.
[video:https://www.youtube.com/watch?v=1zj4OymVfUI ]
Slot
En tot slot: verzin een fraai einde voor je verhaal. Dat is het punt waarop de meeste mensen struikelen als ze een video maken. Dus bedenk een mooie uitsmijter.[video:https://www.youtube.com/watch?v=0cr9Ar9GHkM ]
Meer video’s
Veel meer video’s van auteurs over hun eigen en andermans boek vind je hier op Whyilovethisbook.com .
Door: Marc BartelingUitgeven
Techniek
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!