Afbeelding

Hiep hoera Annie M.G. Schmidt 110 jaar!

Foto: Pexels

Hiep hoera Annie M.G. Schmidt 110 jaar!

Jip en Janneke, Dikkertje Dap, Abeltje; waar je Annie M.G. Schmidt ook van kent, haar verhalen zullen niet snel vergeten worden. Vandaag is het 110 jaar geleden dat deze schrijfster geboren werd. Maar wat maakte Annie M.G. Schmidt nu zo bijzonder? In een snelvaart gaan we door haar leven.


Een huisje met een kruisje

Van kleins af aan was Annie Maria Geertruida Schmidt al dol op boeken. Het liefst zat ze lekker thuis te lezen. Al snel ging ze zelf gedichten schrijven. Ze schreef over haar thuissituatie. Haar ouders waren namelijk niet bepaald gelukkig met elkaar. Vrouw des huizes had haar hart verloren aan iemand in Maaskant, maar koos toch voor meneer Schmidt om de vader van haar kinderen te worden. Schmidt schreef onder andere dit gedicht:

‘Had ik Maaskant maar genomen
dan was alles goed gekomen
nu ben ik met Schmidt getrouwd
daarvandaan ging alles fout’

De vader van Schmidt was dominee. In het dorpje Kapelle in Zeeland maakte de schrijfster niet echt veel vrienden. Ze sprak geen Zeeuws en liep niet in klederdracht, wat veel leeftijdgenoten maar raar vonden. Ze sloot zich daarom op in huis en richtte zich volledig op lezen en schrijven. 

Van lief kind naar rebelse vrouw

Op de middelbare school ontwikkelde Schmidt zich tot een rebelse jonge vrouw. In haar boek Wat ik nog weet vertelde ze dat de jaren twintig de tijd van de ‘echte seksuele revolutie’ was. 

‘Vrouwen en meisje knipten hun haren af. Ze gingen korte rokken dragen, ze leerden chaufferen, ze rookten als ketters. De radio kwam, ook in ons dorp en daarmee brak een heel nieuw tijdperk aan. De hele boze buitenwereld kwam naar binnen,’ zo is te lezen in het boek.

Schmidt ging op kamers in Den Haag om een studie te volgen tot notaris. Maar de mogelijkheid om te feesten, te dansen en jongens te versieren vond ze veel leuker. Ze voelde de druk van haar ouders om verder te studeren, echter vond ze niks wat haar hart sneller deed kloppen.
Uiteindelijk kwam ze terecht in de bibliotheek in Vlissingen. In het begin van de Tweede Wereldoorlog was Schmidt daar directrice. Ze weigerde het bordje ‘Verboden voor Joden’ op te hangen en de Nationaal Socialistische bladen leer te leggen.

Waar het succes begon

Een groot keerpunt in het leven van Annie M.G. Schmidt kwam in 1946. Omdat ze voor de oorlog een korte tijd in Amsterdam woonde, was ze daar een bekend gezicht. De voormalig verzetskrant Het Parool bood haar een baan aan. ‘Het was een grote eer, een wonder,’ schreef ze in haar boek.
Dit was ook de plek waar ze Fiep Westendorp leerde kennen, die later bijna al haar boeken zou gaan illustreren. Schmidt maakte versjes en verhaaltjes voor de krant en die werden goed ontvangen.
De trotse schrijfster was niet langer de schuwe, verlegen jonge juffrouw. Als een pauw sloeg ze haar veren open en wilde ze aan de wereld laten zien wie ze werkelijk was. Met haar directe taalgebruik, gevoel voor humor en haar manier van schrijven kreeg ze een groot publiek.
De avonturen van Jip en Janneke, Spin Sebastiaan, Abeltje en nog vele anderen werden geboren.

In de jaren vijftig was Annie M.G. Schmidt één van de populairste kinderboekenschrijfster. 

De laatste loodjes

Hoe ouder Schmidt werd, hoe meer haar gezondheid achteruitging. Ze kreeg slechte ogen, lichamelijke problemen en hart- en longklachten. Het werd steeds moeilijker voor haar om te schrijven, hetgeen wat ze het allerliefste deed. Langzaam bereidde ze zich voor op de dood. Op 21 mei 1995 stopte haar hart met kloppen. Op haar kist lagen, op haar eigen verzoek, allemaal roze bloemen. Dat was haar lievelingskleur.

Schrijven als Annie M.G. Schmidt

Wil jij net als Schmidt kinderboeken schrijven? Lees dan hier een aantal tips waarmee je een kinderboek schrijft waar deze legendarische schrijfster trots op zou zijn! En wil je meer lezen over Annie M.G. Schmidt? Bekijk de website: http://annie-mg.com/

Service