Afbeelding

literair nieuws

Pixabay

Het Woord van het Jaar is gekozen, Luisterpuntbibliotheek lanceert literaire podcast

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Winnaar P.C. Hooft-prijs 2021 is bekend          

Deze week is bekend geworden dat Alfred Schaffer de winnaar is van de P.C. Hooft-prijs. De jury omschrijft Alfred Schaffer als een poëet die “zonder met modes mee te waaien midden in deze tijd staat.” Dit is niet de eerste prijs die de inmiddels 47-jarige dichter heeft gewonnen. Andere prijzen die hij heeft gewonnen zijn de Awater Poëzieprijs, de Jan Campert-prijs en de Paul Snoek Poëzieprijs. Over zijn werk zegt de jury: “Schaffers poëzie is nooit los te zien van de context van Zuid-Afrika, het land waar hij sinds 1996 – met een onderbreking van enkele jaren – woonachtig is. In zijn gedichten resoneert de verhouding tussen wit en zwart geregeld.” De uitreiking van de P.C. Hooft-prijs vindt plaats in Den Haag in mei 2021.

Bron: Nu.nl

Het Woord van het jaar is gekozen!

Op de website van Van Dale is het winnende woord aangekondigd van 2020. Het woord dat heeft gewonnen is “anderhalvemetersamenleving” en heeft als definitie: “samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, m.n. ter voorkoming van virusepidemieën.” Van de 12.000 stemmen gingen er maar liefst 3576 naar het winnende woord. Op nummer twee stond het woord “fabeltjesfuik” en op nummer drie het woord “viruswappie.” Kijk voor een volledige lijst van eerdere winnaars hier.

Bron: Van Dale

Luisterpuntbibliotheek lanceert literaire podcast

Er is een nieuwe literaire podcast van start gegaan. De podcast wordt gelanceerd door de Vlaamse Luisterpuntbibliotheek in samenwerking met het literair platform Karakters. Tijdens het luisteren naar de podcast staat de luisteraar in de schoenen van de grootste schrijvers en ontdekt deze de achterliggende verhalen. Zo gaat de eerste aflevering van de podcast over H.P. Lovecraft. Op de website laat de Luisterpuntbibliotheek weten: “In deze aflevering proberen we te achterhalen wat voor leven H.P. Lovecraft heeft geleefd en waarom hij de uitvinder van de kosmische horror wordt genoemd. Ook gaan we na hoe groot de impact van zijn werk is geweest op de literatuur, film- en muziekwereld.” De teksten voor de podcasts worden geschreven door de redactie van Karakters en de podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

Bron: Bibliotheekblad

Schrijver John le Carré overleden

De bekende schrijver David Cornwell, ook wel bekend onder het pseudoniem John le Carré, is zaterdagavond overleden op 89-jarige leeftijd. Na een kort ziekbed is hij uiteindelijk overleden aan een longontsteking. John le Carré is vooral bekend van zijn spionage boeken waarvan er meerdere zijn bewerkt voor televisie of film, zoals The Spy Who Came in from the Cold en The Night Manager. In 2019 verscheen zijn laatste thriller, Spion buiten dienst. Tijdens de Koude Oorlog heeft John le Carré enige tijd zelf gewerkt bij de Britse Inlichtingendienst.

Bron: Passievoorboeken.com

Uitgeven