Afbeelding

nieuws, literatuur, mark rutte, schrijver, boek

Pixabay

Mark Rutte krijgt elke week een boek, Verkiezing Woord van het Jaar 2020 van start

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Haye van der Heyden begint online uitgeverij

Haye van der Heyden is zijn eigen online uitgeverij begonnen. De schrijver is vooral bekend vanwege zijn voor series als Kees & Co en Familie Kruys. De uitgeverij heet `Vogelvrij` en specialiseert zich in boeken die de lezer slechts anderhalf uur kosten om helemaal uit te lezen. Van der Heyden richt zich met zijn uitgeverij op jongeren en hij hoopt ze hiermee aan te sporen om meer te lezen. In een persbericht laat Van der Heyden weten dat jongeren niet meer lezen omdat er een `dodelijke saaiheid` omheen hangt. De nieuwe uitgeverij is van plan om elke maand een nieuw e-book uit te geven. Het eerste boek verschijnt in januari 2021 en is het boek Dame Blanche van Gijs Muller.

Bron: Nu.nl

Mark Rutte krijgt vanaf nu elke week een boek van een Neerlandici

Onze premier Mark Rutte gaat de komende tijd elke week een boek toegestuurd krijgen van een Neerlandici. De redactie van Neerlandistiek.nl heeft dit in een brief aan Mark Rutte laten weten. De actie is bedoeld “als een alternatief ‘kompas’ naast het overvloedige economische, virologische advies dat u (Mark Rutte) krijgt”. Initiatiefnemer Marc van Oostendorp laat aan het Meertens Instituut weten: “Het baart me zorgen hoe makkelijk hij bijvoorbeeld de bibliotheken sloot. Literatuur is belangrijk. Het verrijkt je leven en je taal.” Het eerste boek dat Rutte krijgt opgestuurd is de aanbeveling van de Nijmeegse hoogleraar Lotte Jensen en heet Reis naar het Aapenland van Gerrit Paape.

Bron: Meertens

Verzet tegen mogelijke sluiting Amsterdamse bibliotheken

In meerdere Amsterdamse buurten hebben de bewoners petities gestart als protestactie tegen het mogelijk sluiten van hun lokale bibliotheek. De inwoners reageren hiermee op het nieuws dat de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) het zwaar heeft en moet gaan bezuinigen. Zo heeft de OBA aangegeven anderhalf miljoen euro te moeten bezuinigen. Dit willen ze doen door vanaf 2023 vier kleinere wijkvestigingen te sluiten. Een petitie die oproept tot het behoud van de bibliotheek in de Van der Pekbuurt heeft binnen twee dagen al ruim 2000 ondertekeningen weten te verzamelen. Soortgelijke petities voor andere bibliotheken zien dezelfde aantallen, met 1200 ondertekeningen voor een petitie voor de bibliotheek in de Linnaeusstraat.

Bron: Bibliotheekblad

Co de Kloet schrijft boek over Frank Zappa

Sinds 1979 mocht hij hem al een vriend noemen, maar nu heeft hij eindelijk een boek over zijn grootste idool geschreven. Co de Kloet beschrijft in zijn nieuwe boek Frank & Co zijn persoonlijke herinneringen aan Frank Zappa. Aan het Parool laat De Kloet weten: “Ik was nooit van plan dit boek te schrijven, al was het maar omdat ik primair een radioman ben en geen schrijver. Dat het er nu toch ligt, komt door een duwtje van Dweezil Zappa, de oudste zoon van Frank.” Het nieuwe boek telt 439 pagina’s en is een variant op een dagboek met een chronologische opzet. Lees het hele interview in het Parool hier. https://www.parool.nl/kunst-media/radiomaker-co-de-kloet-schrijft-boek-over-vriend-en-idool-frank-zappa~b8c7cb90/

Bron: Parool

Verkiezing voor het Van Dale Woord van het jaar gaat van start

Vanaf deze week kan je stemmen voor het woord van het jaar 2020. Nederlanders konden de afgelopen tijd nieuwe woorden inzenden die dit jaar zijn verschenen, zoals “anderhalvemetersamenleving” en “hoestschaamte”. Uit alle inzendingen heeft de redactie van Van Dale er twintig genomineerd. In 2019 was het gekozen woord “boomer”. Je hebt tot en met maandag 14 december om te stemmen op de website.

Bron: Persbericht Van Dale

Uitgeven