Afbeelding
Foto door Andrea Piacquadio
Foto door Andrea Piacquadio
Doe je ergens je best niet op of raffel je iets af of doe je het maar half? Dan ben je jezelf ergens met een jantje-van-leiden van aan het afmaken. Dit is een best origineel gezegde. Benieuwd waar het vandaan komt?
In het spreekwoord zit een naam, namelijk die van Jan Beukelszoon van Leiden. Jan leefde van 1509, totdat hij vermoord werd in 1536. Hij had de opleiding tot kleermaker gevolgd, maar werd uiteindelijk ook koopman en herbergier. Ook werd hij lid van een zestiende-eeuwse religieuze groepering. Deze groepering heette de wederdopers en zij vonden onder andere dat alleen volwassenen gedoopt mochten worden.
Nu is het nog niet duidelijk waarom het gezegde dan naar hem vernoemd is. Dit heeft te maken met het feit dat Jan van Leiden bekendstond om zijn gladde praatjes. Een tijdgenoot sprak over hem met de volgende woorden: ‘loos verciel’ (loze praatjes) en ‘schalck en gheveynst’ (sluw en onoprecht). Door de slechte reputatie van Jan ontstond in de zeventiende eeuw het gezegde ‘het afleggen met Jan van Leyen’. Dit betekende zich ergens met een mooi praatje van afmaken. In de twintigste eeuw veranderde het gezegde en de betekenis naar wat het nu is.
Bron: Onze Taal
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.