Afbeelding

Biezenmat

Door Tropenmuseum, part of the National Museum of World Cultures, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20350800

Herkomst van ‘je biezen pakken’

Wat is de herkomst van het spreekwoord: ‘je biezen pakken’? Meestal gebruiken we dit in de context van weggaan. Soms kan het ook vluchten of ervandoor gaan betekenen. En in sommige gevallen kan ermee bedoeld worden: weggaan omdat je bent weggestuurd.

Van Dale

Volgens Het Groot Uitdrukkingenwoordenboeken van Van Dale zou het spreekwoord zijn herkomst vinden in de kunst. Kunstenaars zouden vroeger matten gemaakt van biezen gebruiken om hun kunst te laten zien. En als ze dan weer verder trokken, pakten ze alles snel weer in. Dan pakten ze dus letterlijk hun biezen matten. Tegenwoordig zie je dat ook nog wel eens in plekken zoals Parijs. Daar zijn veel verkopers die op kleedjes op de grond allerlei dingen tentoonstellen. Maar als de politie komt, vertrekken ze heel snel.

Bijbel

Sowieso werden vroeger heel veel spullen gemaakt van biezen. Ook dingen zoals manden en koffers. Volgens de Bijbel werd Mozes vroeger in een biezen mandje in de Nijl gezet. In de hoop dat hij terecht zou komen bij de dochter van de Farao. Op die manier zou hij misschien kunnen ontkomen aan de moord die de farao bevolen had op alle jongensbaby’s van de Israëlieten. De farao was namelijk bang dat zij een te sterk volk zouden worden.

Bron: Uitgeverij Rainbow