Afbeelding

Iemand die hard nadenkt

Afbeelding van YANETH LOTERO via Pixabay 

Herkomst van ‘ik snap er geen snars van’

We kennen het allemaal wel: ‘ik snap er geen snars van’ of ‘ik snap er geen drol van’. Er zijn enorm veel variaties op. In feite betekent het allemaal hetzelfde: dat je er gewoon helemaal niks van snapt. Maar waar komt dat woord snars vandaan?


Betekenis woord snars

Dit keer is de herkomst van het gezegde eigenlijk best wel simpel. Snars betekent namelijk gewoon letterlijk ‘niks, nie in die minste nie’. Deze betekenis kun je vinden in het Afrikaanse Etimologiewoordenboek. Maar ‘geen snars’ heeft deze betekenis niet uit zichzelf gekregen.

Herkomst woord snars

Snars komt van het werkwoord snarren. Snarren, snerren en snirren betekent allemaal hetzelfde: een snelle beweging maken. Je kon je glas met eenen sneirt leegdrinken. Later veranderde de betekenis van snars naar een slok of een hap, een kleine hoeveelheid eten en drinken. Dan werd er gezegd dat er geen snars van het eten over was of dat je ergens geen snars van kon proeven. Zo kreeg het de betekenis van helemaal niets. 

Variaties

Je kent de variaties vast ook wel. Voor de variaties hebben ze gewoon de zegswijze ik snap er geen … van genomen en elk woord dat maar logisch klonk op de puntjes geplaatst. Bijna alles past wel. Ik snap er geen bal van, ik snap er geen reet van, ik snap er geen donder van.

Bron: Quest