Afbeelding
Foto door lalesh aldarwish via Pexels
Foto door lalesh aldarwish via Pexels
‘Een blok aan het been hebben’, klinkt als een hele zware taak. Spreekwoordelijk betekent het dat je niet vrij bent of dat je wordt tegen gehouden in je bewegingen/handelingen. Maar waar komt het spreekwoord eigenlijk vandaan?
Voor de herkomst van dit spreekwoord zijn meerdere mogelijke verklaringen. Vroeger was het blok een zware houten kluister dat een gevangene om het been, de arm of de hals kreeg. Dit gebeurde voornamelijk als straf. Maar het gebeurde niet alleen in de gevangenis. Ook jongens in bijvoorbeeld het weeshuis of mannen in het oudemannenhuis kregen een blok aan het been in sommige gevallen. Namelijk als ze zich niet netjes gedroegen of weg wilden lopen. Met een blok aan je been, arm of hals kan dat natuurlijk niet. Probeer maar eens weg te lopen als er zo’n gewicht aan je hangt.
Ook is er een mogelijke herkomst die te maken heeft met dieren. Vroeger werd er vaak een blok, paal of kluister aan de voorbenen van paarden gebonden. Op die manier konden ze niet uit de weide springen. In zekere zin had het dus een beetje dezelfde functie als waarvoor het bij mensen gebruikt werd: niet weglopen.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?