Afbeelding

Soldaat die aan het eten is

Foto via Unsplash

De herkomst van ‘iets soldaat maken’

Iedereen maakt elke dag wel iets soldaat, maar toch hoor je de uitspraak niet zo vaak. Wil jij weten wat het betekent en wat het is dat ook jij het elke dag doet? Hier leggen wij het je uit.


Betekenis

Als iemand ‘iets soldaat maakt’, wordt daarmee bedoeld dat iemand iets op maakt. Meestal verwijst dit naar voedsel of drank, zoals bier of wijn, dat iemand op maakt door het op te eten of drinken.

Al is dit de meest voorkomende betekenis, soms wordt er ook mee bedoeld dat iemand iets vernielt.

Oorsprong

Zoals het geval bij veel spreekwoorden, staat er nergens precies vast waar het vandaan komt. Vaak vormen spreekwoorden zich over tijd en worden ze pas vastgelegd als ze zich al zoveel voordoen dat de oorsprong nog maar moeilijk te herleiden is. Wel zijn er meerdere theorieën over de oorsprong van dit spreekwoord.

Volgens een theorie komt het spreekwoord uit West-Vlamingen, waar de term ‘soldaat’ ook wel verwees naar een oude of magere koe. Deze koeien werden verkocht aan het leger om de soldaten te voeden. Deze oorsprong linkt het spreekwoord met beide betekenissen, doordat er zowel een associatie met voedsel als met vernieling is.

Een andere theorie stelt dat het spreekwoord verwijst naar de vaak hongerige magen van de soldaten. Deze soldaten zouden alles wel op maken, gezien ze niet kieskeurig zullen zijn met wat ze eten of drinken.

Bronnen: Historiek; OnzeTaal