Afbeelding

Hond aan het eten

Foto door Kampus Production via Pexels
 

Herkomst van ‘de hond in de pot vinden’

Heb jij ook wel eens de hond in de pot moeten vinden? Het spreekwoord betekent te laat komen voor het eten of dat het eten al op is als je binnenkomt. Benieuwd waar het spreekwoord vandaan komt? 


Herkomst

Honden houden enorm van eten, ook van menseneten. In sommige huizen mag de hond na de maaltijd de lege, of bijna lege pannen en schalen uitlikken. Als je dus laat thuiskomt en je ziet dat de hond al bezig is met het uitlikken van het keukengerei, dan weet je dat je té laat bent. Op dat moment is het niet meer mogelijk om iets te eten te krijgen.

Uit de middeleeuwen 

Van veel spreekwoorden bestonden ook al eerdere varianten. Zo ook van ‘de hond in de pot vinden’. Namelijk: de hont is in der scapraden. Aan de taal kan je zien dat dit spreekwoord zeker een tijdje terug dateert. Het komt uit de middeleeuwen. Sc(h)apraai is een oud woord voor provisiekast, oftewel een voorraadkast. In deze oude versie van het spreekwoord is de hond de kliekjes aan het opeten die in de kast bewaard werden. In de 17e eeuw werd gesproken over ‘de hond in de hutspot vinden’. Ook stond in sommige spreekwoordenboeken in Vlaanderen ‘de kat in de ketel vinden’. Deze variant wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. 

Bron: Ensie, Onze Taal