Afbeelding

Pruik

Foto door cottonbro via Pexels

Herkomst van ‘de bokkenpruik op hebben’

Als iemand spreekwoordelijk de bokkenpruik op heeft, betekent dit dat die persoon chagrijnig is of in een slecht humeur. Ook kan het de betekenis hebben van niet goed willen meewerken. We hebben allemaal dus wel eens de bokkenpruik op. Niemand is altijd in een goed humeur zijn.


Geschiedenis

Misschien heb je tijdens de geschiedenisles wel eens gehoord van de tijd van pruiken en revoluties, namelijk de achttiende eeuw. De achttiende eeuw stond bekend om het dragen van pruiken. Het was wel de bedoeling dat je je pruik op een nette manier opzette, want anders had je geen chique uitstraling meer. Als je je pruik goed droeg, wisten mensen dat je een positieve instelling had. Want dan had je je best gedaan om goed voor de dag te komen. Maar als je pruik schuin op je hoofd stond, was je onverschillig en slordig. En dat werd ook geassocieerd met humeurigheid en chagrijnig zijn. Zo’n schuine pruik wordt ook wel een bokkenpruik genoemd. Het woord bokken komt van de dieren. Bokken stonden bekend om hun slechte gedrag.

Andere uitdrukkingen

In die tijd zijn er nog meer uitdrukkingen bedacht met het woord pruik die een gelijke betekenis hebben. ‘Niet in je pruik zijn’ is er bijvoorbeeld eentje. Dan zat je pruik niet goed en zag het er niet mooi uit. Ook had je ‘de pruik staat hem scheef’ of ‘zijn pruik staat scheef’. Ook dit heeft te maken met het feit dat de pruik dus slordig is opgezet en dus dat je humeurig en ongeïnteresseerd bent. 

Bron: Onze Taal