Afbeelding

Een muis

Foto: Pexels

Herkomst van ‘de berg heeft een muis gebaard'

Je vriend komt langs voor een gezellig avondje borrelen, maar krijgt plotseling buikpijn. Samen zoeken jullie het internet af en de meest enge kwaaltjes komen naar boven. Uiteindelijk trekken jullie zelfs de conclusie dat hij wel kan sterven. Hop, de auto in en naar het ziekenhuis. Daar lacht de dokter jullie toe. Hij heeft gewoon te veel gegeten. “De berg heeft een muis gebaard,” concludeert je vriend uiteindelijk. Veel drukte om niets dus.


Fabel

Het spreekwoord komt uit een fabel van de Romeinse schrijver Phaedrus, die uit de eerste eeuw na Christus komt. De fabel heet Mons Parturiens, wat De barende berg betekent. Er wordt in verteld dat er op een dag een berg moest bevallen. Of hier een lawine of vulkaanuitbarsting mee wordt bedoeld, is niet helemaal duidelijk maar de berg moest in ieder geval iets kwijt. Dat werd zijn bevalling genoemd.
De berg begon hevig te beven en de mensen die het zagen, zaten vol spanning. En toen was alles plotseling rustig. De berg was al bevallen, al merkte de mensen eromheen daar bijna niets van. Want het was bevallen van een muis.

Horatius

De Romeinse dichter Horatius, die 65 jaar voor Christus leefde, gebruikte de fabel als onderdeel van zijn advies aan schrijvers. Hiermee wilde hij duidelijk maken om een verhaal in simpele, niet erg overdreven, woorden te schrijven.

Bron: Onze taal