Afbeelding

Sneeuw op bloesem

Foto via Unsplash

Herkomst van ‘Aprilletje zoet heeft een witte hoed’

Er zijn vele spreekwoorden over de natuur, en al helemaal over het veranderlijke en onvoorspelbare weer dat de lente maanden vaak brengen. Zo gaat het spreekwoord ‘aprilletje zoet geeft ook nog weleens een witte hoed’ hier ook over.


Het spreekwoord kent een paar variaties, zo kunnen naast ‘aprilletje zoet geeft ook nog weleens een witte hoed’ ook de variaties ‘heeft ook nog weleens een witte hoed’, ‘sneeuwt nog wel een witte hoed’ of ‘heeft een witte hoed’ gebruikt worden.

Betekenis

‘Aprilletje zoet’ is een liefelijke manier om naar de maand april te verwijzen. Daarnaast maakt het spreekwoord gebruik van de beeldspraak ‘een witte hoed’. Deze ‘witte hoed’ verwijst naar de sneeuw die mogelijk in april kan vallen, waardoor het – net als een hoed – de maand als het ware bedekt.

Verandering

Al worden spreekwoorden vaak gezien als onveranderlijke waarheden, in dit geval begint daar misschien verandering in te komen. Het KNMI gebruikte in 2021 het spreekwoord nog als “Aprilletje zoet heeft zelden nog een witte hoed”. Volgens de gegevens die door het KNMI verzameld worden, blijkt dat er steeds minder vaak sneeuw valt in april. Bij het “nieuwe normaal” ligt de gemiddelde temperatuur in Nederland in april rond de 8 graden Celsius, waardoor dit spreekwoord misschien tóch wat verandering zal moeten ondergaan.

Bronnen: Wiktionary, Ensie, KNMI