Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
Hebben self-publishers de toekomst?
Christel Jansen ging voor de Auteursbond op zoek naar antwoorden op verschillende vragen over het self-publishen van een boek. Jansen schreef een longread over self-publishing. We geven een kleine preview van dit interessante artikel, dat hier helemaal te lezen is.
Een eigen uitgeverij
Lang was self-publishing iets voor mensen die hun boek niet bij een uitgever konden slijten. Er werd getwijfeld aan de kwaliteit en er werd (onterecht) gedacht dat een boek van een grote uitgever beter was dan een zelf uitgegeven boek. Vandaag de dag is het echter steeds normaler om als auteur je boek zelf uit te geven. Nanda Roep, jeugdboekenauteur en lid van de Auteursbond, heeft sinds 2010 haar eigen uitgeverij genaamd Nanda. Na 12 jaar bij dezelfde uitgever gewerkt te hebben is Nanda opgestapt. Nanda: “De uitgever wilde dat ik de nieuwe Francine Oomen zou worden, en deadlines voor nieuwe boeken werden steeds korter, soms maar twee maanden.”
Voor Frank Krake, auteur van De rampenondernemer en Menthol, liep het iets anders. Zijn uitgeverij Pearsons meldde namelijk net na het uitkomen van zijn boek De rampenondernemer, dat zij de poot Marketingboeken zouden afstoten. Frank huurde toen mensen met expertise in en benaderde de vertegenwoordigers van Ef & Ef om zijn boek Menthol in de schappen van de boekhandels te krijgen. Je boek in de schappen krijgen is ook één van de twee grootste hobbels van het self publishen. De tweede hobbel is om aandacht voor je boek te krijgen van de gevestigde media.
Succes of niet?
Volgens Hans Peters, mede-eigenaar van boekhandel Dekker van de Vegt, verandert er momenteel een hoop in de wereld van het uitgeven. Hans: “Je ziet nu wel dat kennis over het ambacht van schrijven enorm is toegenomen, onder andere door een forum als Schrijven Online.” Al met al blijkt self-publishen niet per se een kwestie van klatergoud en succes te zijn. Het is bovenal een kwestie van hard werken, goed calculeren en ver vooruit financieren. De verhoudingen in de wereld van het uitgeven zullen wel meer gaan veranderen en meer op maat zijn toegesneden. Het is alleen nog niet zo dat het uitgeven van je eigen boek[MC1] per se tot hogere inkomsten leidt.
Preview tips over self-publishen
In het artikel van Christel Jansen zijn verschillende tips over het self publishen van je boek te lezen. Eén van die tips is om altijd een ISBN aan te vragen. Met deze barcode kan de boekhandel je boek traceren en dit is de voorwaarde om je boek landelijk verspreid te krijgen. Een andere tip is om bij een site als 99-design een prijsvraag op te zetten voor het design van je boek. Op die manier bespaar je een hoop kosten vergeleken met het inhuren van een reguliere vormgever.
De rest van het artikel van Christel Jansen en tips over het self-publishen van je boek is hier te lezen.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!