Afbeelding

Beeld Shutterstock

Freek de Jonge, Saskia Noort en David Van Reybrouck bij Zomergasten

Freek de Jonge, Saskia Noort en David Van Reybrouck bij ZomergastenVanaf 20 juli begint Zomergasten weer, het programma waar een bekend of interessant Nederlands sprekend persoon een televisieavond mag samenstellen. Dit jaar zijn drie van de zes mensen schrijvers.

Freek de Jonge – theatermaker

Freek de Jonge (Eenrum, 1944) start het nieuwe seizoen van zomergasten op 20 juli. Hij is ooit zelf presentator van het programma geweest en zit nu op de andere stoel. De theatermaker maakte in de jaren zeventig al furore met Bram Vermeulen als het cabaretduo Neerlands Hoop, het boegbeeld van links Nederland uit die tijd.

Tien jaar later besloot hij alleen verder te gaan met de voorstelling De komiek, waarna meer dan vijftig shows volgden. Naast zijn theaterwerk maakte De Jonge twee speelfilms, verschillende televisieprogramma’s, scoorde een nummer een-hit met het nummer Leven na de dood en schreef hij romans, waaronder Zaansch Veem (1987), Neerlands Bloed (1991) en Opa's Wijsvinger (1993).

Saskia Noort – schrijver en columnist

Op 3 augustus is Saskia Noort (Berden NH, 1967) te gast bij Zomergasten. Ze staat ook wel bekend als de 'thrillerkoningin des Vaderlands'. Ze studeerde journalistiek en film- en theaterwetenschappen en in de jaren negentig was zij redacteur bij onder meer Viva en Marie Claire.

Inmiddels heeft Noort al zeven thrillers op haar naam staan. In 2003 debuteerde ze als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust. Een succes, want er werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Haar tweede boek deed het nog beter, met een verkoop van 500.000 exemplaren. Beide boeken zijn vertaald in verschillende talen en verfilmd. In 2013 won ze de Meesterprijs van het Genootschap van de Nederlandstalige Misdaadauteur.

Saskia Noort is vaste columniste van het maandblad Linda.

David Van Reybrouck - archeoloog en schrijver

Op 24 augustus wordt David Van Reybrouck (Brugge, 1971) geïnterviewd door Wilfried de Jong.
Van Reybrouck studeerde filosofie en archeologie in Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden. Hij debuteerde in 2001 met De plaag, waarmee hij de Vlaamse Debuutprijs won. Van Reybrouck brak in 2010 door met zijn boek Congo : een geschiedenis. Het boek won onder andere de Libris Geschiedenisprijs, de Ako Literatuurprijs en de Franse Prix Médicis.

In 2014 kreeg Van Reybrouck de Gouden Ganzenveer om zijn veelzijdige, bezielende wijze van schrijven en zijn maatschappelijke betrokkenheid als de oprichter van de G1000, een burgertop waar duizend Belgen gingen overleggen voor een betere democratie dat navolging kreeg in Nederland. Zijn recentste werk is Tegen verkiezingen (2013), waarin hij laat zien hoe verkiezingen gedateerd zijn als democratisch instrument.

De andere gasten

De drie anderen gasten zijn Jim Taihuttu, filmregisseur en dj (27 juli), Reinbert de Leeuw, dirigent, pianist en componist (10 augustus) en Ioanica Smeets, wiskundige en wetenschapsjournalist (17 augustus).

Bron

www.vpro.nl/lees/nieuws/2014/07/zomergasten.html

Uitgeven