Afbeelding

Beeld Shutterstock

Een uitstervende vaardigheid: schrijven met pen en papier

Een uitstervende vaardigheid: schrijven met pen en papierEen tekst schrijven met pen en papier– kun je je nog herinneren hoe dat moet? Volgens een Brits onderzoek van mail- en printbedrijf Docmail was het gemiddeld 41 dagen geleden dat de ondervraagde personen iets met de hand geschreven had, zo meldt The Guardian. Een ontschuldige ontwikkeling of het verlies van een belangrijke vaardigheid?

Van schrijven naar typen

Naast Groot-Brittannië hebben ook de Verenigde Staten een afname van de ‘pen-en-papier-methode’ gezien. Daar heeft het feit dat er minder mensen met de hand schrijven zelfs gevolgen gehad voor het onderwijs: in de VS is het aanleren van het ‘lopende schrift’ uit het officiële curriculum gehaald. In plaats daarvan wordt aandacht besteed aan het gebruiken van een toetsenbord. Finland wil deze kant ook op – vanaf 2016 krijgen kinderen op Finse scholen les in typen in plaats van les in met de hand schrijven. Ook in Nederland is deze ontwikkeling waar te nemen. Vanaf volgend jaar leren kinderen op basisschool De Argonaut in Almere alleen nog maar met blokletters schrijven. Maar wat moeten we nu vinden van deze ontwikkelingen?

Met de hand schrijven bevordert leerprestaties

Verschillende wetenschappers staan sceptisch tegenover deze ontwikkelingen. Zo is door psychologen van de University of Californië in Los Angeles wetenschappelijk aangetoond dat de toename van het digitaal schrijven en het opnemen van kennis niet altijd even goed samen gaan. Wetenschappers kwamen na het doen van het onderzoek naar de invloed van aantekeningen maken met een laptop op het opnemen van kennis tot de volgende conclusie: aantekeningen maken met de hand is beter voor de leerprestaties. Wanneer je met de hand aantekeningen maakt - en dus langzamer schrijft - wordt het leerproces juist versneld. De informatie die je binnenkrijgt wanneer je met pen en papier meeschrijft moet je veel actiever selecteren en samenvatten, omdat het niet mogelijk is ieder woord mee te schrijven. Hierdoor kun je de informatie beter onthouden.

Bron

http://www.theguardian.com/science/2014/dec/16/cognitive-benefits-handwriting-decline-typing

Techniek