Schrijven maakt niet gelukkig

Depressies bij schrijvers. foto via shutterstockVan William Styron tot J.K. Rowling, de lijst van beroemde schrijvers met een depressie is lang. Schrijvers zijn gevoelig voor depressies, maar het maken van enkele gezonde keuzes kan dit risico verminderen.

Er zijn geen concrete cijfers, maar volgens onderzoeker Kay Redfield Jamison, hoogleraar psychiatrie, hebben meer schrijvers een depressie of manisch-depressiviteit vaker dan niet-schrijvers. Begrijpen waarom schrijvers depressief kunnen worden en het nemen van maatregelen om deze risico’s aan te pakken, is de beste manier om een depressie te voorkomen.

Welke redenen zijn er?

De lange lijst van bekende schrijvers met een depressie betekent niet een schrijver altijd depressief is. Volgens Dr. Manevitz, een klinisch psychiater, zijn er meerdere redenen waarom schrijvers gevoelig kunnen zijn voor depressie. Een van de redenen is het vertrouwd zijn met het gevoel van ellende en lijden. Dit kan ook beschreven worden zonder het zelf meegemaakt te hebben, maar sommige schrijvers hebben het gevoel dat het niet echt overkomt als ze het zelf niet tot een bepaalde hoogte hetzelfde als hun personage hebben meegemaakt. Een tweede reden is dat schrijven kan leiden tot isolement. Je hebt tijdens het creatieve proces vaak minder interactie. Een laatste reden is de confrontatie met verschillende afwijzingen van redacteuren en uitgevers.

Geen verplichting

Alexandra Styron, het jongste kind van de befaamde Amerikaanse “Sophie’s Choice” schrijver William Styron, heeft in haar memoires beschreven hoe haar vader omging met depressie. Volgens haar was William Styron juist depressief als hij niet aan het schrijven was. Toch denkt zij dat je niet depressief hoeft te zijn om te schrijven. Het is haast onmogelijk om zo te werken, want het voelt zinloos en dat kan een voor een vicieuze cirkel zorgen. Alexandra Styron is zelf een voorbeeld van goede schrijfster die geen last heeft van een depressie.

Keuzes die het risico verminderen

Zijn er manieren om een depressie te voorkomen? Volgens Manevitz moet je tijd maken om te sporten en tijd buiten door te brengen in de zon. Bij sporten maak je endorfine aan wat je vrolijker maakt. Ook genoeg tijd doorbrengen met vrienden en familie, genoeg slaap krijgen en gezonde voeding kunnen de kans op een depressie verkleinen.