Afbeelding

Gedichten lezen

Foto door Jill Wellington

Een rondeel: wat is het en hoe schrijf je er één?

Een rondeel is een dichtvorm met specifieke regels. In dit artikel leer je hoe je er één moet schrijven. Dan kun je dat ook weer toevoegen aan je verzameling van kennis.


Hoe moet het?

Je gedicht moet precies acht regels tellen om een rondeel te zijn. Ook moeten regels 1, 4 en 7 hetzelfde zijn. De eerste zin die je verzint, komt dus ook te staan op regel 4 en 7. Hetzelfde geldt voor regels 2 en 8. De tweede zin die je verzint, komt ook letterlijk te staan op regel 8. Dit betekent dat je dus eigenlijk maar vijf verschillende zinnen hoeft te verzinnen. 

Rijmschema

Officieel hoort een rondeel ook te rijmen volgens een vast rijmschema, dus als je meer uitdaging wil, kun je dit ook proberen. Het rijmschema is als volgt: regels 1 en 2 kun je gewoon verzinnen zonder dat je nadenkt of het op elkaar rijmt. Regel 3 moet rijmen op regel 1. Regel 4 is hetzelfde als regel 1. Regel 5 rijmt weer op regel 1. Regel 6 rijmt op regel 2. Regel 7 is hetzelfde als regel 1 en regel 8 is hetzelfde als regel 2. 

Voorbeeld (zonder rijm)

Een wereld zonder leed bestaat niet.
Zover ik weet is dat nooit zo geweest.
Oorlogen, ruzies en pesten, zelfs via sociale media.
Een wereld zonder leed bestaat niet.
Waren er dan helemaal geen periodes zonder leed?
Zover ik weet is dat nooit zo geweest.
Een wereld zonder leed bestaat niet.

Oefening

Nu is het tijd om zelf een rondeel te gaan schrijven. Je mag zelf kiezen of je er één schrijft zonder of met rijm. Wij zijn eerst begonnen met een rondeel zonder rijm. Dat is wel zo makkelijk. Als je het dan een beetje onder de knie hebt, kun je altijd nog voor de rijm gaan. Bedenk een onderwerp waarover je wilt schrijven en schrijf daar in korte zinnen je eerste gedachten over op. Je kunt dan uiteindelijk de vijf mooiste zinnen kiezen om te gebruiken. Als je een rondeel zonder rijm schrijft tenminste.

Bronnen: Zinexpres en Taalvorming en taaldrukken