Afbeelding
Canva: Daniëlle Pathuis
Canva: Daniëlle Pathuis
Een novelle is een kort verhaal van tussen de 50 en 100 pagina’s. Dat komt neer op zo ongeveer tussen de 20.000 en 50.000 woorden. Door e-books worden novelles steeds populairder, doordat het vaak een vlot te lezen en simpel verhaal is. Dat maakt ook dat het perfecte verhalen zijn om uit een leesdip te komen. Maar het schrijven van een novelle is zo simpel nog niet, een heel verhaal in zo weinig woorden, hoe doe je dat? Ervaren novelleschrijvers Marcelle Kleine, Marieke Damen en Gillian King geven tips!
Marcella Kleine heeft meerdere novelles geschreven, een paar daarvan zijn Dromen op Bali en Dromen op Bretagne en op 29 september verschijnt de nieuwste novelle in de reeks Dromen op Sicilië bij uitgeverij De Verhalenfabriek. “Je moet heel creatief zijn,” vertelt ze over het schrijven van een novelle. “Niet te veel woorden verliezen aan uitgebreide omgevingsbeschrijvingen, maar je moet juist mensen plaatsen in een setting en dát een rol laten spelen.”
Ook volgens Gillian King is de omgeving heel belangrijk. King heeft meerdere novelles op haar naam staan, bijvoorbeeld Opgesloten, die in juni dit jaar uitkwam. Volgens haar kan je de kleine details kwijt in de achtergrond. “Kleine dingetjes kunnen een wezenlijk verschil maken, als iemand een parfum opspuit, wat voor parfum dan? Zo kan je een personage echt een gezicht geven.” In haar verhalen zet King bijvoorbeeld een hockeystick in de hoek van de kamer, dat zegt gelijk al wat over de hoofdpersoon. “Personages moeten in het begin gelijk al bepaalde karaktereigenschappen hebben.”
Je hebt dus keuzes om te maken vertelt King. “Je hebt niet de ruimte voor een kabbelende opbouw, dan ben je al 5.000 woorden verder.” Marieke Damen is het daarmee eens. “Begin midden in een actie,” vertelt de auteur. “Dan pak je de lezer gelijk vanaf het begin en hebben ze minder de neiging om af te haken.” Damen heeft recent haar eerste novelle uitgebracht, De excursie, die in februari dit jaar is verschenen. “Ik vond het schrijven van een novelle moeilijker dan dat ik dacht,” vertelt ze. “Daar ben ik ook heel eerlijk over.”
Het gaat met name om het kort houden van de verhaallijn, en daarbij het schrappen van tekst. “Schrijven is natuurlijk al schrappen, en met een novelle is het nóg strenger. Daar denk je na over ieder woord.” Wat ook helpt volgens Marcella Kleine is dat het verhaal herkenbaar is voor de lezer. “Die moet zich kunnen verliezen in de verliefdheid en de belevenissen van de hoofdpersoon.” Ook moet je bij een novelle kritisch zijn op de hoeveelheid tekst die je schrijft. “Juist voor een novelle moet je ieder woord afwegen.”
Ook King vond het schrijven van een novelle lastig. Met name het creëren van diepgang. Zo kreeg ze van haar redacteur de tip om meer de worsteling te laten zien van een personage door bijvoorbeeld emoties een rol te laten spelen, en te laten zien dat het verleden wel degelijk invloed heeft. “Weet de balans te vinden tussen een sterk verhaal neerzetten in 20 duizend woorden, en op de een of andere manier iets van diepgang erin te verwerken.”
Volgens Kleine is het belangrijk dat je je als schrijver kunt inleven in de setting die je bedenkt voor het verhaal. “Dat maakt het schrijven heel prettig. Als je een situatie neemt die voor niemand herkenbaar is, zullen lezers zich misschien minder betrokken voelen bij het verhaal.”
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.