Afbeelding

schrijven, boek, schrijver, tips, schrijfwoordenboek, leren, tips, tricks

Pixabay

Dit is hoe je in drie stappen een goed onderwerp bedenkt

Het vinden van een goed onderwerp voor een verhaal is vaak een lastig proces. Als beginnende schrijver heb je misschien de neiging om te leunen op “inspiratie”. De fout die veel beginners maken is dat ze te lang wachten en uiteindelijk niks kunnen bedenken om over te schrijven. Vandaag bespreken we in het schrijfwoordenboek “inspiratie”, dus hoe jij jezelf kan helpen om aan goede onderwerpen te komen.


Stap 1: begin met verzamelen

De eerste les die je echt moet leren als beginnende schrijver is dat inspiratie zelden vanzelf komt. Voor inspiratie moet veel vaker hard gewerkt worden. Natuurlijk is het fijn als jou uit het dagelijks leven een onderwerp komt toevliegen, maar helaas is dit vaak niet het geval. Het bedenken van onderwerpen en ideeën kost vaak dan ook wat moeite. Een techniek waarmee je in ieder geval al een ruw idee mee kan ophalen is freewriting. Deze techniek houdt in dat je voor een bepaalde tijd alles wat je denkt op papier zet. Als je in het begin alleen maar kan denken “Ik ben een steen, aardappels zijn lekker”, dan schrijf je dat net zo vaak op tot het niet meer in je hoofd zit. Als je vervolgens een andere gedachte krijgt, schrijf je die ook op. Het gaat hier niet om wat je opschrijft ook echt bruikbaar is, het gaat er veel meer om dat jij je hersens de ruimte geeft om creatief bezig te kunnen zijn.

Om deze techniek goed uit te voeren kan je het beste een timer zetten van tien minuten. Zolang de klok loopt ben je aan het schrijven. Ook al zit er niks in je hoofd, je schrijft toch. Dit is een moeilijke oefening waarbij je hard moet werken. Het resultaat is vaak wel dat je in ieder geval al een stapje dichterbij een goed onderwerp bent.

Stap 2: selecteer je onderwerp

De volgende stap is de vorming van een goede vraag rondom je onderwerp. Om dit goed te kunnen doen moet jij jezelf toestaan om het onderwerp van zoveel mogelijk kanten te bekijken. Stel je voor dat je zojuist de freewriting-oefening hebt gedaan en je uiteindelijk bent uitgekomen op een lijst met vage onderwerpen die telkens weer terugkomen. Op deze lijst staan appels, grafstenen, bloempotten, piano’s en knuffels. Nu is het moment gekomen om te gaan filteren op bruikbaarheid. Als je een kinderboek wilt schrijven is het misschien beter om niet te kiezen voor grafstenen of bloempotten als onderwerp. Dan blijven dus appels, piano’s en knuffels over. Probeer nu te kijken welk van deze drie onderwerpen het meest origineel en bruikbaar zou zijn voor een kinderboek.

Stap 3: Maak je onderwerp specifiek

De laatste stap is dat je de onderwerpen van alle kanten gaat bekijken. Van positief naar negatief, keer het onderwerp of de vraag desnoods binnenstebuiten. Daadwerkelijk niks is te gek. Dus: welke appelsoorten vind ik lekker? Welke appelsoorten vind ik niet lekker? Hoe zou het leven van een appel eruitzien? Hoe zou het zijn om een appel te zijn? Een uniek onderwerp voor een boek steekt hier al de kop op: een boek dat gaat over het leven van een appel. Het is heel belangrijk tijdens deze oefeningen dat je alle gedachtes accepteert en opschrijft, hoe vreemd of onacceptabel je ze ook mag vinden. Pas later ga je kritisch je onderwerpen sorteren. Op deze manier kom je al werkend tot een goed en bruikbaar onderwerp waarover je kan schrijven.