Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
We weten allemaal dat het best lastig is om een schrijver te zijn. Je loopt soms vast, je vindt geen inspiratie, je weet niet hoe je moet beginnen of het einde van je verhaal staat nog op losse schroeven. Maar geen zorgen! Met deze zeven aanpassingen in je leven kan jij je schrijfeffect verbeteren!
Dit klinkt misschien logisch, maar het effect ervan wordt vaak vergeten. Als je goed geschreven boeken leest, kan je beter weten hoe jij die zelf kan schrijven. Je kan veel leren van de schrijver, want naast de inhoud kan je ook letten op de stijl en manier waarop het in elkaar gezet is. Als je erachter bent gekomen wat het boek zo goed maakt, schrijf dit dan op. Zo heb je uiteindelijk een boekje vol met schrijflessen!
Je zal het vast al vaker gehoord hebben, maar hier komt het nog een keer: hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt. Dit is gewoon een feit! Schrijven is namelijk een vaardigheid en vaardigheden worden alleen beter als je veel oefent. Probeer daarom elke dag een beetje te schrijven. Al is maar een bladzijde in je dagboek, een pagina voor op je blog of een e-mail naar je beste vriend(in). Schrijf gewoon om te schrijven en na een tijdje zal het steeds beter gaan.
Heb je iets geschreven? Vraag dan feedback aan de mensen om je heen. Wat vinden ze goed aan je werk? Snappen het plot? Wat kan er volgens hen (nog) beter?
Sta open voor kritiek en/of verbeterpunten, hier word je alleen maar goede schrijver van. Natuurlijk hoef je het niet altijd eens te zijn met de beoordeling, maar je kan er wel van leren.
Lukt het even niet om te schrijven? Dat geeft niks! Probeer dan op een andere manier bezig te zijn met je boek. Misschien wil je de foto maken die op de achterflap komt, of maak je een mindmap met de onderwerpen die in jouw boek voorkomen. Misschien kan je alvast je kaft schetsen of een lijstje maken met wat je allemaal nog wil schrijven. Op die manier ben je er toch mee bezig en voel je je proactief.
Dat je opkijkt tegen goede schrijvers, betekent nog niet dat je ze moet evenaren. Probeer daarom nieuwe dingen uit. Experimenteer met je stem, je stijl, je thema’s, je woordkeuze en je zinsopbouw. Maak een nieuw begin of speel met werk wat je al hebt gemaakt. Luister naar gesprekken om je heen, ga naar buiten, bedenk een grappige invalshoek en laat je vooral inspireren.
Je kan niet schrijven als er veel afleiding om je heen is. Creëer daarom een plek waar jij ongestoord kan werken en laat je niet verleiden door berichtjes van sociale media. Als je schrijft moet je je hoofd er goed bij hebben. Neem je schrijftijd daarom serieus en zorg voor zo minmogelijk afleiding.
Wil je een boek schrijven? Maak dan een plan! Denk van tevoren goed uit wat je gaat schrijven, hoe je dat gaat schrijven en waar je gaat werken. Met een plan heb je zicht op het eindresultaat en weet je precies hoe je daar naar toe werkt. Dit zal je meer motivatie geven en het vermindert de kans op een writer’s block!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.