Afbeelding

een hand die een stapeltje boeken vast heeft

Thought Catalog, Unsplash

Deze 5 succesvolle auteurs hielden zich niet aan de kaders van een genre!

Literaire boeken die in de prijzen zijn gevallen door het ombuigen van genres, ofwel, genre bending? Het zijn er meer dan je verwacht. Men denkt vaak van niet, maar science fiction en fantasy kan zeker literair zijn!

Wat is genre bending?

Genre bending is het samenbrengen van meerdere genres of het ombuigen van stijlfiguren die geassocieerd worden met een bepaald genre.

G Willow Wilson

The Bird King van G Willow Wilson gaat over Fatima; de laatste concubine die leeft in het laatste Moslimse emiraat in Spanje. Maar de leiders van de Katholieke kerk staan bijna voor de deur en om hen te ontsnappen, gaat Fatima, samen met haar vriend Hassan, op zoek naar de woonplek van de Vogel Koning die op een magisch eiland leeft. G Willow Wilson mixt historische fictie, fantasy en mythologie.

Met The Bird King kwam G Willow Wilson in 2021 zelfs op de Dublin Literary Award longlist te staan!

Kazuo Ishiguro

Met The Remains of the Day won Ishiguro de Booker Prize in 1989. In de roman waarin de lezer de Britse butler Stevens volgt die stiekem verliefd is op Miss Kenton, een aantal jaren voordat de Tweede Wereldoorlog begint, waarmee hij historie en romantiek op een interessante manier wist te combineren. In 2000 belande hij ook op de shortlist met When We Were Orphans. Hij ook stond met Never Let Me Go, een dystopisch science fiction boek, op de shortlist in 2005.

George Saunders

Een andere winnaar van de Booker Prize was George Saunders wiens boek Lincoln in the Bardo niet alleen een exploratie is tussen het leven, de dood en alles wat daartussen zit, maar ook een historisch boek met een fantastisch element. Het speelt zich af tijdens en na de dood van Lincolns zoon Willie, die elf jaar oud is.

Susanna Clarke en Silva Moreno-Garcia

De winnaars van de Women’s Prize for Fiction hebben ook vaak fantastische elementen in hun verhalen. Piranesi van Susanna Clarke, bijvoorbeeld, waarin de gelijknamige Piranesi de wereld onderzoekt waarin hij is beland. Of heeft hij hier altijd gewoond? Hij woont namelijk in een Huis dat gevuld is met verschillende standbeelden. De bovenkant heeft wolken en de onderkant heeft een zee. Piranesi schrijft elke dag in een dagboek over zijn bevindingen.

Schrijfster Silva Moreno-Garcia kwam met haar boek Velvet Was The Night op de Canada Reads 2022 longlist te staan. Tijdens een interview vertelde zij dat haar boeken vaak fantasierijke elementen bevatten. Deze zijn zowel subtiel als heel duidelijk. Ook schrijft ze veel verhalen in verschillende genres en mixt ze deze ook. Zo zit haar eerste boek vol magisch realisme en is haar tweede boek een noir over Mexicaanse vampiers. Haar andere boeken gaan over een Mexicaanse vrouw die naar Mars wil en Velvet Was The Night gaat onder andere over een queeste.

Volgens Silva Moreno-Garcia was, en is, er geen scheidslijn tussen het fantastische en het literaire in Mexico zoals dat er wel is in Canada dus daarom is er die er ook niet in haar verhalen.

Wat schrijvers hiervan kunnen leren:

  • Je bent vrij om te schrijven hoe en wat je wil: schrijvers die uitgegeven willen worden denken vaak aan of een verhaal past binnen uitgeverij X of waar ze deze kunnen pitchen.
  • Wil jij een Victoriaans verhaal schrijven met sci-fi elementen? Gewoon doen.
  • Of een sprookjes her-vertelling met superhelden? Mythologie en horror? Alles kan.
  • Je hoeft je verbeelding niet in een genre-vormig hokje te stoppen.
  • Er is altijd wel een lezer die jouw verhaal wil lezen.

Bron: Bookriot, Write or Die Magazine, CBC Books