Afbeelding

Een beeld van Neptunus, een Romeinse God

Daniels Joffe, Unsplash

Deze 5 hervertellingen van de Griekse mythologie verdienen een plek in je boekenkast

Heb jij het verhaal van Circe al gelezen? Ken je de mythen van Ariadne, Atalanta en Phaedra? Heb jij alle Percy Jackson-boeken en Een lied voor Achilles al verslonden? Maak dan maar ruimte, want deze vijf mythologische hervertellingen verdienen zeker een plek in je boekenkast in 2023! Hervertellingen zijn nu een grote trend, en als jij zelf een hervertelling wil schrijven, dan mogen deze boeken zeker niet ontbreken.

  1. Threads That Bind door Kika Hatzopoulou

Eindelijk een hervertelling van Griekse mythologie door een schrijfster die ook Grieks is! In Threads That Bind erven kinderen van de goden de krachten van diens ouders. Een drieling erft de krachten van de drie schikgodinnen, de godinnen die beslissen over het lot. De jongste van de drie zussen moet met behulp van haar gaven, en een jongen die zij nog nooit heeft ontmoet - maar schijnbaar wel haar zielsverwant is - meerdere moorden zien op te lossen! Het probleem? Haar hoofdverdachte is de vriend van haar oudste zus.

  1. Masquerade door O.O. Sangoyomi

Dit boek is een opzichzelfstaand verhaal met West-Afrikaanse invloeden dat de mythe van Hades en Persephone weerspiegelt, maar dan op een andere manier: het gaat namelijk om een Yoruba vrouw die in 1400 opgroeit als paria in haar dorp doordat zij eigenzinnig is, maar later in het verhaal haar eigen kracht vindt.

  1. Winter Harvest door Ioanna Papadopoulou

In Winter Harvest wordt het verhaal van Demeter, de godin van de landbouw, verteld. Van haar eigen geboorte, tot de geboorte van haar dochter, en wat het met haar doet wanneer Persephone  spoorloos verdwijnt. Winter Harvest geeft Demeter eindelijk de ruimte om te groeien en om haar emoties, zowel positief als negatief, te voelen. Papadopoulou’s boek laat zien dat zij toch echt wel haar plek verdient in het pantheon van Olympus.

  1. More Perfect door Temi Oh

Een hervertelling van Orpheus en Eurydice met invloeden van sci-fi en dystopie. Wanneer Moremi haar brein koppelt aan de Panopticon, een netwerk waardoor ze een kijkje kan nemen in de dromen en geesten van anderen, gelooft ze dat dit is wat haar zal redden van eenzaamheid, depressie en eventueel de dood. Maar dan ontmoet ze Orpheus en opeens blijkt alles waar ze in geloofde anders te zijn dan ze dacht.

  1. Clytemnestra door Costanza Casati

Casati’s Clytemnestra laat het er niet bij zitten wanneer ze, door toedoen van haar man Agamemnon, haar dochter verliest. De tweelingzus van Helena van Troje begrijpt maar al te goed dat wanneer macht je niet gegeven is, je het zelf moet grijpen en dat soms het antwoord op mensen zoals je man die je onrecht aandoen, de dood is. En als je geliefde daarbij kan helpen, dan is dat mooi meegenomen.