De zin en onzin van schrijfadviezen

Op het Flip the Page Booktok event in Breda stonden Cindy Paul en Renee Zonneveld van Ever After Print met een schrijfworkshop. Ever After Print is een uitgeverij van magische LHBITQ+-boeken die Cindy schrijft en Renee illustreert. In hun schrijfworkshop gingen ze in op vier schrijfadviezen die vaak worden gegeven, maar eigenlijk niet echt duidelijk zijn. 

Schrijfadvies 1: Show, don’t tell

Als schrijver heb je deze waarschijnlijk al heel vaak voorbij horen komen. Het komt erop neer dat je de lezer niet alles vertelt, maar laat zien. Dus als volgt:

Tell: hij heeft het koud
Show: hij bibberde terwijl zijn adem mistige wolkjes vormde

Show gebruik je om een kijkje te geven in het hoofd van de personages”, vertellen Cindy en Renee. Je ervaart als lezer hierdoor het verhaal. Door show, don’t tell te gebruiken raakt de lezer meer emotioneel geïnvesteerd in het verhaal. Maar je moet dit schrijfadvies niet altijd op volgen. Cindy en Renee: “Het kan een verhaal namelijk enorm vertragen. Gebruik tell als je van punt A naar B moet of als je informatie herhaalt. Als je alles gaat laten zien wat het personage meemaakt en voelt, kan het saai worden.”

Schrijfadvies 2: Niet te veel bijvoeglijk naamwoorden gebruiken

Bijvoeglijk naamwoorden zijn woorden zoals mooie, grote, rode. Het is een woord dat iets beschrijft. Ze kunnen heel behulpzaam zijn om dingen duidelijk te maken, maar je moet ze niet te veel gebruiken. Cindy en Renee: “Gebruik alleen de bijvoeglijk naamwoorden die iets speciaals suggereren over een omgeving of persoon. Daarnaast moet je alleen de dingen in je verhaal beschrijven, die toevoegen aan de sfeer die je wil vaststellen. In een grimmige thriller moet je dus niet een roze, zachte stoel beschrijven.”

Schrijfadvies 3: De regel van drie

Bij de regel van drie, gaat het erom dat je je boodschap in drie delen vertelt. Drie is namelijk een getal dat mensen goed onthouden. “Goede voorbeelden hiervan zijn: ‘he saw, he came, he conquered’ of ‘bloed, zweet en tranen’”, vertellen Cindy en Renee. Dit kan je met schrijven toepassen door gebeurtenissen of personages in drie delen introduceren of in je structuur met drie delen te werken. Dit kan handig zijn, maar je hoeft deze regel echt niet constant op te volgen. Kies de momenten uit waarop deze regel het krachtiger kan maken. 

Schrijf advies 4: Write what you know

Write what you know vertaalt naar schrijf wat je kent. Volgens Cindy en Renee wordt dit schrijfadvies vaak verkeerd geïnterpreteerd. Als je het te letterlijk opvat, kan je dus alleen maar schrijven over je eigen leven en ervaringen. Dat wordt er niet mee bedoeld. “Tolkien heeft in de Slag om de Somme gevochten, een grote slag tijdens de Eerste Wereldoorlog waar miljoenen doden vielen”, vertellen Cindy en Renee. “Hij heeft die ervaring gebruikt om de gevechten in Lord of the Rings te schrijven.” Nu is dit ook wel een extreem voorbeeld, want de meeste schrijvers hebben niet gevochten in een oorlog. Maar stel je hebt zelf concentratieproblemen, dan kan jij een personage die dat ook heeft krachtiger schrijven. 

Soms is dit schrijfadvies ook onzin, vertellen Cindy en Renee. Je hoeft niet door een pijnlijke break-up te zijn gegaan om er toch over te schrijven. Maar er zitten grenzen aan. Zo vertellen ze dat je geen verhalen moet schrijven over dingen waar je geen verstand van hebt. Cindy en Renee: “Als je LHBTIQ+ personages wil schrijven terwijl je zelf niet bij de community zit, dan is dat helemaal prima. Maar laat het hoofdthema dan niet uit de kast komen zijn. Er is iemand anders die dat verhaal beter kan vertellen dan jij.”