Afbeelding

Bron Pixabay

De top 5 bestverkochte Nederlandstalige boeken van het afgelopen halfjaar

Het eerste halfjaar van 2019 is net voorbij: tijd om de bestsellers op een rijtje te zetten. Het buitenland is groot, maar door Nederlandse en Vlaamse schrijvers worden meer dan genoeg boeken uitgebracht om te blijven lezen. Ben je benieuwd welke origineel Nederlandstalige boeken in Nederland het meest verkocht zijn tot zover? Bekijk dan de top 5 hieronder.

De top vijf is gebaseerd op de Bestseller 60 van het CPNB, de lijst van bestverkochte boeken in Nederland die wekelijks wordt samengesteld. Aan de hand van deze lijst gaven we punten aan de vijf bestverkochte boeken waarvan het origineel in het Nederlands verscheen. Het hoogst genoteerde boek kreeg hierbij vijf punten, het op een na hoogst genoteerde boek vier punten en zo verder tot het vijfde, dat één punt kreeg. De punten uit de lijsten van de afgelopen 26 weken telden we bij elkaar op. Zo ontstond de volgende top vijf, met Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer aan kop:

                                                                                                              Aantal punten

1. Grand Hotel Europa, Ilja Leonard Pfeiffer                                         62

2. Façade, Esther Verhoef                                                                    40

3. Otmars zonen, Peter Buwalda                                                          28

4. De Bourgondiërs, Bart van Loo                                                         22

5. Het strandhuis, Suzanne Vermeer                                                    19

Over de romans en schrijvers

1. Grand Hotel EuropaIlja Leonard Pfeiffer

De hoofdpersoon van deze roman neemt zijn intrek in het in verval geraakte Grand Hotel Europa om zijn misgelopen relatie te overdenken. Hij reconstrueert het verhaal van zijn liefde en hun reizen samen in tijden van massatourisme. Ook houdt het hij  zich bezig met de andere mensen in Grand Hotel Europa, die uit een vroeger tijdperk lijken te komen. De sporen van globalisering worden zelfs in dat hotel steeds meer merkbaar.

Ilja Leonard Pfeiffer is dichter, schrijver en classicus. Als classicus werkte hij bij de Universiteit Leiden, met als specialisatie het werk van de klassieke dichter Pindarus. Pfeiffers poëziedebuut is Van de vierkante man uit 1998. Zijn romandebuut is Rupert: een bekentenis uit 2004. Naast zijn poëzie en verhalen schreef hij meerdere toneelteksten, zoals voor de toneelvoorstelling Noem het maar liefde die dit jaar in première ging.

2. Façade - Esther Verhoef

Deze thriller draait om een jonge moeder die twee jaar na haar scheiding eindelijk vakantie heeft. Ze gaat op roadtrip door Europa. Onderweg ontmoet ze een man met wie ze een romantische relatie lijkt te beginnen, maar deze man blijkt niet te zijn wie hij zegt dat hij is.

Esther Verhoef is thrillerschrijfster. Voordat zij bekend werd met haar thrillers schreef zij tussen 1995 en 2005 tientallen informatieve boeken over huisdieren. Haar thrillerdebuut Onrust stamt uit 2003. Naast de thrillers die ze alleen schreef, bracht ze samen met haar man onder het pseudoniem Escober enkele psychologische actiethrillers uit.  Verhoef was daarnaast co-auteur voor de interviewbundel Stil in mij- overleven bij de nonnen uit 2014.

3. Otmars zonen - Peter Buwalda

Een jonge werknemer van oliebedrijf Shell strandt in een sneeuwstorm tijdens zijn bezoek aan een beroemd persoon in Siberië. Daarnaast dreigt de onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel de carrière van de hoofdpersoon te bemoeilijken door de informatie die zij heeft ontdekt.

Peter Buwalda is schrijver en columnist. Hij is eerder journalist geweest voor onder meer Vrij Nederland, De Gids en Hollands Maandblad. Ook was hij redacteur voor diverse uitgeverijen. In 2010 bracht hij zijn eerste roman Bonita Avenue uit. Sinds 2013 schrijft Buwalda columns in de Volkskrant. Otmars zonen is zijn tweede roman.

4. De Bourgondiërs - Bart van Loo

De Bourgondiërs verhaalt over de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording, aan het einde van de Middeleeuwen. Door  middel van huwelijken, veldslagen en hervormingen maken Bourgondische hertogen de Lage Landen steeds meer tot één geheel. Tegen die achtergrond komen in dit werk onder meer de uitstervende ridderidealen, de ontwikkelingen in de steden en de kunst aan bod.

Bart van Loo is schrijver en Frankrijkkenner. Van Loo geeft voorstellingen, optredens en lezingen in Nederland en Vlaanderen. Op de Vlaamse televisie was hij bijvoorbeeld te zien in het praatprogramma De Laatste Show. In het Nederlandse televisieprogramma De Wereld Draait Door heeft hij colleges gegeven over het Franse chanson.  Zijn debuutboek was Parijs retour. Literaire reisgids voor Frankrijk uit 2006.

5. Het strandhuisSuzanne Vermeer

In deze thriller maakt bestsellerauteur Gemma Kastelijn een reeks vreemde gebeurtenissen mee. Ze  denkt dat ze gestalkt wordt, en vindt een lichaam. De gebeurtenissen dwingen haar om contact te zoeken met een vroegere vriendin, iemand die ze nooit meer had willen zien.

Suzanne Vermeer is een schrijverspseudoniem. Van 2006 tot 2011 gebruikte schrijver Paul Goeken de naam voor thrillerromans. Sinds zijn dood gaat een andere thrillerauteur schuil achter de naam. De uitgever van de boeken houdt geheim wie dit is. 

Ben je benieuwd naar meer lijstjes van bestverkochte boeken van het afgelopen halfjaar? De top 5 van meestverkochte non-fictieboeken en de top 5 van meestverkochte thrillers volgen nog. 

Beeld Pixabay

Bronnen:

Lijst van bestverkochte boeken: Bestseller 60

Biografieën auteurs: singeluitgeverijen.nl(Ilja Leonard Pfeiffer); estherverhoef.nl; vpro.nl(Peter Buwalda); bartvanloo.info; wiki.org(Suzanne Vermeer)

Uitgeven