Afbeelding

Robert Haasnoot en Patricia Snel staand naast elkaar in een bos

Foto: Patricia Snel

De meesters in het begeleiden van schrijvers

Ze vergelijken zichzelf met schooldocenten, duidelijk, gepassioneerd en ze willen het beste in hun studenten naar boven halen. Patricia Snel en Robert Haasnoot begeleiden schrijvers op een passende manier om verder te komen in hun schrijfproces. De Schrijfmeesters is daarom ook een zeer toepasselijke titel voor dit duo. 


Wie zijn Haasnoot en Snel?

In 1997 verscheen Haasnoots eerste boek en inmiddels heeft hij negen romans uitgegeven. In 2000 leverde zijn boek Waanzee hem de Prix des Ambassadeurs op. 
Snel debuteerde in 2011 en heeft ondertussen al zeven bestsellers geschreven. Van haar boek De Expat (2014) zijn al meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. Inmiddels is ze redacteur bij Xander Uitgevers en, net als Haasnoot, docent bij de Schrijversacademie. 
“Tijdens het lesgeven viel het ons op dat veel studenten een goed idee hadden, maar dat het eigenlijk in een zwart gat viel. Hoe moesten ze verder ná de Schrijversacademie? Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken en Schrijfmeesters gecreëerd,” zegt Snel. De Schrijfmeesters zijn er voor schrijvers met al enige basiskennis over het schrijven, maar toch de extra hulp nodig hebben met hun verhaal. “Wij bieden passend advies voor iedereen. Je kunt bij ons terecht om een uurtje te sparren over je verhaal, maar ook voor een intensief jaartraject.”

Intiemere samenwerking

“Wij vinden elkaars werk beoordelen en samenwerken belangrijk. Hierom bieden wij niet alleen individuele begeleiding aan, maar ook verschillende groepsservices.” Zo kan je in kleine groepjes vier dagen lang op schrijfretraite naar een hotel in Drenthe. Hier krijg je persoonlijke adviezen en feedback van Snel en Haasnoot. “Daarbij komt dat Patricia thrillers schrijft en Robert literaire romans, twee verschillende genres. Door als docenten een alliantie aan te gaan krijgen de schrijvers die wij begeleiden ‘the best of both worlds’. Vaart in het verhaal zoals in thrillers, is anders dan originaliteit van stijl van romans.” 

Succesverhaal

“Eén van onze succesverhalen komt van Rachel van Charante, auteur van Het Schuilhuis. Vorig jaar kreeg ik haar manuscript in het zicht. Wij hebben opnieuw naar haar verhaal gekeken en er van begin tot eind intensief aan gewerkt. Inmiddels is de vierde druk van haar roman bij Xander Uitgevers verschenen en zijn er al 10.000 exemplaren verkocht,” vertelt Snel 

Meer informatie over de Schrijfmeesters en hun diensten kun je vinden via deze website.