Afbeelding
Bron: Pexels
Bron: Pexels
Personages zijn een essentieel onderdeel van je roman. Hoe zorg je ervoor dat je personages de juiste eerste indruk maken bij de lezer? Wij helpen je op weg.
Een goede manier om een personage te introduceren is door je personage een handeling uit te laten voeren die kenmerkend is voor zijn of haar karakter. De lezer heeft dan meteen een indruk van wat voor soort persoon dit is. Zo’n introductie past binnen het concept: ‘show don’t tell’. Een personage dat in de eerste scène met een kater wakker wordt in een vreemd bed, maakt een heel andere indruk dan een personage dat in de eerste scène coupons uit krantjes aan het knippen is.
Lees hier meer over het introduceren van een personage door een handeling en voor een bijbehorende schrijfoefening.
Het uiterlijk omschrijven van een personage, kan een goede manier zijn om deze persoon te introduceren. Het is echter gebruikelijker om het uiterlijk van bijpersonages te omschrijven dan dat van het hoofdpersonage /de protagonist. Door het uiterlijk van je hoofdpersonage uitvoerig te beschrijven, creëer je namelijk een afstand tussen de lezer en het personage. Dit is vaak niet de bedoeling.
Wel kun je het personage zichzelf laten bekijken op een foto of in een spiegel. Let er dan wel op dat de omschrijving die volgt past binnen de context waarin deze gemaakt wordt. Lees hier meer over personage-beschrijving.
Je kunt je hoofdpersonage ook introduceren doormiddel van een innerlijke monoloog. De lezer wordt dan direct bij de hoofdpersoon betrokken en daarnaast is de innerlijke monoloog een uitstekende manier om informatie over je personage met de lezer te delen. Lees hier meer over de innerlijke monoloog.
Door Lotte van den Elsen
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!