Image

Bron: Pexels

De gereedschapskist van de schrijver: boektitels

Gereedschapskist van de schrijver: boektitelsHumoristische titels, mysterieuze titels, mooie titels... Met een boektitel kun je alle kanten op. Wij helpen je op weg bij het kiezen van een titel voor jouw boek of verhaal.

Centrale actie

Je kunt gelijk naar de kern van je boek verwijzen door je titel te baseren op een centrale actie in je verhaal, zoals de Hongerspelen van Suzanne Collins of Sophie’s Keuze van William Styron.


Naam personage of instantie

Een veilige –maar daarom niet mindere- keuze voor de titel van je boek, is de naam van een centraal figuur in je verhaal. Dit kan de naam van een personage zijn, maar ook bijvoorbeeld de naam van een bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn Mevrouw Bovary van Gustave Flaubert en de Cirkel van Dave Eggers.

Naam van een belangrijke plaats

Je kunt er ook voor kiezen om je boek te vernoemen naar een belangrijke plaats uit je verhaal. Dit kan de plaats zijn waar het hele verhaal zich afspeelt, maar het kan ook een plaats zijn waar slechts enkele sleutelscènes hebben plaatsgevonden. Voorbeelden van zulke titels zijn het korte verhaal Brokeback Mountain van Annie Proulx en Revolutionary Road van Richard Yates.

Een belangrijke herinnering

Sommige titels verwijzen naar een belangrijke herinnering. Dit soort titels zijn uitermate geschikt voor boeken met een romantische en nostalgische toon. Een mooi voorbeeld van zo’n titel is A walk to remember van Nicholas Sparks. Deze titel verwijst naar de bruid van het hoofdpersonage, die naar het altaar loopt. Omdat de titel zich niet goed liet vertalen naar het Nederlands, is voor een andere herinnering gekozen: De geur van seringen. Deze titel verwijst naar de geur van seringen die elke zomer in de tuin hangt en het hoofdpersonage herinnert aan zijn overleden vrouw. 

Trend: de lange titel

Tot voor kort hield men rekening met de 3 woorden regel: een titel van 3 woorden was ideaal, het liefst werd hier niet te veel van afgeweken. Tegenwoordig zien we echter veel boeken met extreem lange titels in de winkel. Aanvoerder van deze trend is Jonas Jonasson met karakteristieke boektitels als De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween en De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje.

 Meer weten over boektitels? In het komende nummer van Schrijven Magazine (Augustus 2017) deelt literair journalist Maarten Dessing zijn beste tips voor kiezen van een boektitel.

Bron: Writer’s Digest July/August 2017 

Door Lotte van den Elsen