Afbeelding

Bron: Pexels

De gereedschapskist van de schrijver: Bijpersonages

De gereedschapskist van de schrijver: Bijpersonages Deze week in De gereedschapskist van de schrijver: bijpersonages. Bijpersonages vormen een belangrijk onderdeel van je verhaal. Ze kunnen je hoofdpersonage aanvullen, maar ook zorgen voor spanning en conflict. Hoe schrijf je een goed bijpersonage?

Belicht nieuwe kanten van je hoofdpersonage

Een bijpersonage kan nieuwe karaktereigenschappen van je hoofdpersonage naar voren brengen. Ze kunnen je hierdoor helpen het hoofdpersonage meer diepte te geven of bepaalde acties van je hoofdpersonage te motiveren. Denk bijvoorbeeld aan een stoere politieagent met kleine kinderen, zijn kinderen geven hem de kans om zijn zachtaardige kant te tonen. 

Benadruk eigenschappen van je hoofdpersonage

Een bijpersonage kan er ook toedienen om bepaalde eigenschappen van je hoofdpersonage te benadrukken. Door het bijpersonage eigenschappen te geven die tegenovergesteld zijn aan het hoofdpersonage, worden de eigenschappen van het hoofdpersonage uitvergroot. Zo benadrukt een dom of naïef personage de intelligentie van het hoofdpersonage en lijkt een optimistisch hoofdpersonage nog positiever wanneer hij of zij vergezeld wordt door iemand die altijd pessimistisch is.
Voor meer informatie over de verschillende functies van het bijpersonage, kijk hier

Bijpersonages helpen het leven van het hoofdpersonage te illustreren, ze maken deel uit van zijn/haar nabije omgeving. Sommige bijpersonages zullen ook een deel van de plot bepalen, wanneer zij onderdeel zijn van of betrokken zijn bij een plotontwikkeling.
Om de lezer niet het gevoel te geven dat de aanwezigheid van een personage berust op toeval of dat een personage slechts een plotmiddel is, is het belangrijk om bijpersonages enige achtergrond te geven. Door details van het leven van je bijpersonage te beschrijven, maak je dit personage geloofwaardiger. Hoe groter de rol van een personage is, hoe meer het personage zal moeten worden uitgediept. Vind hier tips voor het schrijven van een sterk bijpersonage.

Bron: Writers Digest