Afbeelding

Daniël Vis, winnaar van het NK Poetry Slam 2014

Daniël Vis winnaar NK Poetry Slam 2014

Daniël Vis wint het NK Poetry Slam 2014Daniël Vis (1988) heeft afgelopen zaterdag in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2014 gewonnen. Daniël Vis stond samen met Gijs ter Haar in de finale.

Het NK Poetry Slam 2014

Aan deze 12e editie van het NK Poetry Slam deden de volgende acht kandidaten mee: Daniël Vis, Gijs ter Haar, Arnoud Rigter, Josse Kok, Lotte Dodion, Maaike Haneveld, Niels Terhalle en Sannemay Betten. De presentatie was in handen van Ellen Deckwitz en Daan Doesborgh. In de jury zaten Ester Naomi Perquin, Arjen Lubach en Andy Fierens en natuurlijk het publiek. Voor het eerst was het NK Poetry Slam een onderdeel van de landelijke Poëzieweek.

De finale van het NK Poetry Slam 2014

Na twee rondes vol voordrachten gingen Daniël Vis en Gijs ter Haar door naar de finalebattle. Gijs droeg rauwe en vaak sombere poëzie voor waar je stil van wordt. Daniël viel juist op door zijn tragikomische gedichten. Hij wist met zijn poëzie het publiek en de jury meerdere keren aan het lachen te maken. Bijvoorbeeld met zijn gedicht over sleur, met als openingszin: ‘Tussen ons in wordt langzaam koud’. Er zit ook veel absurditeit in Daniels verhalende gedichten. Bijvoorbeeld de dichtregel: ’Als Jezus terug op aarde komt, is het als mannenmodel van H&M.’

De jury was verdeeld. Zowel de gedichten van Gijs als Daniël werden goed gevonden, maar de uiteindelijke beslissing lag bij het publiek. Met een verborgen microfoon werd de hoeveelheid decibel van het applaus gemeten. Het was een nek-aan-nekrace met Daniël als winnaar. Hij won de landstitel ‘Slampion 2014’,  € 1.000,- aan prijsgeld en de Gouden Vink wisseltrofee, vernoemd naar Simon Vinkenoog.

Debuutbundel van Daniël Vis

In april 2014 verschijnt de debuutbundel van Daniël Vis bij uitgeverij Prometheus. Als kampioen van het NK Poetry Slam 2014 zal hij in juni Nederland vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs.

Bron

www.hetliteratuurhuis.nl/nieuws/473/