Afbeelding

De Doofpotgeneraal door Edwin Giltay

Boekverbod De Doofpotgeneraal opgeheven

Boekverbod De Doofpotgeneraal opgeheven. Op 12 april 2016 heeft het Gerechtshof Den Haag het boekverbod op Edwin Giltay’s De Doofpotgeneraal verworpen. Schrijven Online deed eerder verslag van deze bijzondere zaak.

Boekverbod

De Doofpotgeneraal kreeg in 2015 een verspreidingsverbod omdat een personage in het boek onjuist neergezet zou zijn. Het boek is een (deels) autobiografisch werk dat vertelt over de procedures bij de MID (Militaire Inlichtingen Dienst) eind jaren negentig, waarbij het beruchte fotorolletje van Srebrenica een grote rol speelt. Dit fotorolletje bevat bewijsmateriaal van oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de moslimenclave in Srebrenica in 1995.

Eén van de personages in het boek, een zogenoemde spionne van de MID, had een rechtzaak aangespannen tegen Giltay. Zij stelt dat ze onjuist is neergezet door de auteur. De zaak was een moeilijke strijd tussen twee fundamentele rechten: het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op bescherming van eer en goede naam.

Giltay ging in hoger beroep tegen het verbod.

Hoger beroep

Op donderdag 25 februari 2016 diende het hoger beroep tegen het verspreidingsverbod van De Doofpotgeneraal. Opvallend was het gebrek aan bewijsmateriaal dat de geïntimeerde inbracht: ‘Ze wist haar dubieuze beschuldigingen absoluut niet te staven. Het enige wat we hoorden, was: ‘Er klopt helemaal niets van!’ Aantonen hoe het dan wél zou zitten – ho maar. Pure blufpoker,’ aldus Giltay.

  Nu blijkt dat het Gerechtshof Den Haag dit ook inzag. De uitspraak kwam voor Giltay niet als een verrassing: ‘Een boek censureren dat is onderbouwd met gedegen documentatie? Kom nou toch.’Waarom De Doofpotgeneraal in eerste instantie dan toch verboden werd blijft onduidelijk: ‘Het verbieden van een heel boek komt eigenlijk nooit voor. Het is nog steeds een raadsel waarom het boek in eerste instantie werd verboden. Maar kennelijk werd De Doofpotgeneraal te brisant gevonden,’ aldus Jurian van Groenendaal, Giltay’s raadsman.

 Een geactualiseerde, tweede druk van De Doofpotgeneraal is inmiddels in de voorbereiding.   

Uitgeven