Afbeelding

Boekenkast

Foto: Pexels

Boekenweek 2022 op andere datum en Marieke Lucas Rijneveld verandert voornaamwoorden

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Dit is de shortlist de Boon

De Vlaamse literatuurprijs de Boon heeft zijn shortlist voor de literatuur en kinder- en jeugdliteratuur bekendgemaakt. Voor beide lijsten wordt er een gulle geldprijs uitgereikt. De winnaar krijgt 50.000 euro toegewezen.

  • De gevangenisjaren – Erdal Balci (De Geus)
  • De poel – Pauline de Bok (Atlas Contact)
  • Jaguarman – Raoul de Jong (De Bezige Bij)
  • Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)
  • Willem die Madoc maakte – Nico Dros (Van Oorschot)

Voor de kinder en jeugliteratuur is de volgende lijst bekendgemaakt:

  • De Tunnel – Anna Woltz (Querido)
  • Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos (Lannoo)
  • Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk & Yvonne Lacet (Ploegsma)
  • Lennox en de gouden sikkel – Zindzi Zevenbergen, Brian Elstak & Hedy Tjin (De Harmonie)
  • Schaduw van Toet – Lida Dijkstra & Djenné Fila (Luitingh-Sijthoff)

Bron: Tzum

Boekenweek 2022 verzet door coronamaatregelen

De Boekenweek is verplaatst van 9 tot en met 18 april. Dit heeft de organisatie besloten vanwege de huidige coronamaatregelen. Ondanks dat er al versoepelingen zijn geweest, vindt de CPNB het pas echt een feest voor de lezer als de boekhandels en bibliotheken weer volledig open zijn en er geen beperkt aantal bezoekers per vierkante meter geldt.
Daarnaast is dit ook een goed aandachtmoment voor de fysieke boekhandels, bibliotheken en voor de makers van de boeken die jij leest.
Hoewel niemand zo ver vooruit kan kijken hebben ze hier vast op voorgesorteerd. Dat de Boekenweek goed verloopt, is van groot belang voor de boekhandels en schrijvers. Vorig jaar behaalde de Boekenweek namelijk mooie cijfers en schrijvers kunnen een extra zakcentje verdienen door schrijversoptredens.

Eus’ Boekenclub te zien tijdens de Boekenweek

Vorig jaar was Eus’ Boekenclub een groot succes met velen kijkers. Daarom wordt ook dit jaar tijdens de Boekenweek een week lang over lezen gepraat. Özcan Akyol presenteert het programma en Stefano Keizers heeft dit jaar een Eus’ Boekenclub-seizoenkaart in bezit. Dat houdt in dat hij is uitgenodigd om elke avond aan te schuiven en mee te praten.
Griet op de Beeck, David van Reybrouck., Herman Koch, Arthur Japin en Esther Gerritsen zijn dit jaar te gast. Ook is er elke dag een poëzievoordracht te horen van dichters als Marieke Lucas Rijneveld en Babs Gons. Tot slot maak je ook elke dag kennis met een verzamelaar die speciale boeken heeft weten te bemachtigen.

Bron: Tzum

Marieke Lucas Rijneveld verandert voornaamwoorden

7 januari laat Marieke Lucas Rijneveld weten dat hij zijn voornaamwoorden naar hij en hem heeft veranderd. Al eerder vertelde Rijneveld dat hij zich een “tussenmens” voelde. Qua gender voelde hij zich niet helemaal man, maar ook niet vrouw. Daarom gebruikte hij toentertijd de voornaamwoorden zij en haar. They en them in het Engels.

Bron: AD.nl

Uitgeven