Betaal-wat-je-wil e-boek bundel blijkt succes

Een betaal-wat-je-wil model voor een e-boek bundel is een succes.Een online experiment omtrent een e-boeken bundel heeft in twee weken tijd meer dan een miljoen dollar opgeleverd. Het betreft een bundel die je kan aanschaffen voor zoveel, of zo weinig, geld als je maar wil.

In de bundel zitten enkele romans en strips van bekende sci-fi- en fantasyauteurs, waaronder Neil Gaiman en Cory Doctorow. Via de website Humble Bundle kun je de bundel kopen voor de prijs die je zelf vaststelt. Ook kun je beslissen wie het geld ontvangt (auteurs, de website of een goed doel) en is de content DRM-free, wat inhoudt dat je de bundel zo vaak kunt downloaden als je maar wil.

De actie is twee weken geleden gestart en heeft inmiddels meer dan een miljoen dollar opgeleverd. De bundel wordt voor een gemiddelde prijs van $14,20 verkocht, en je ontvangt meer extra content als je meer betaald. Er is zelfs iemand die $1.238 heeft betaald voor de bundel. Los zouden de dertien boeken bij elkaar $157 kosten.

Een betaal-wat-je-wil model is al eerder op games en muziek toegepast, maar dit is de eerste keer dat boeken via een dergelijk model worden verkocht. De reden dat dit model werkt - want ook bij andere media is het een succes - is volgens auteur Lauren Beukes om het volgende: ‘Het gaat erom dat je de lezers respecteert en beloont. Mensen krijgen het idee dat ze veel krijgen en meehelpen aan een goed doel.’

Website Humble Bundle is van plan vaker een e-boek bundel aan te bieden. De huidige bundel is nog zo’n negen uur beschikbaar, dus wees er snel bij.

Bron

www.guardian.co.uk/books/2012/oct/23/pay-what-you-want-ebooks