Afbeelding
Boek.be start het project Uitgeverij van de toekomst, gericht op het ontwikkelen van e-boeken.
Boek.be start het project Uitgeverij van de toekomst, gericht op het ontwikkelen van e-boeken.
Volgens thrillerschrijver Charles den Tex legt het e-boek ‘een bom onder de samenwerking van schrijver en uitgever’. Hij verwacht dat uitgevers de veranderingen niet bij kunnen benen en schrijvers daar onder zullen lijden.
‘Straks kunnen schrijvers alleen nog achter aansluiten voor de kruimels uit het beloofde e-land,’ aldus Den Tex, die zes nominaties voor de Gouden Strop op zijn naam heeft. Voor zijn boeken Schijn van kans, De macht van meneer Miller en Cel won hij de prijs. Den Tex maakt zich zorgen om het belang van de exclusieve licentie die een schrijver aan zijn uitgever geeft. ‘Die exclusieve licentie is het fundament van het boekenvak,’ stelt hij.
De komst van de e-boeken zorgt er echter voor dat de normale keten (schrijver, uitgever, distributiekanalen, lezer) verdwijnt. In plaats daarvan wordt het: schrijver, internet , lezer. ‘In de e-wereld is een exclusieve licentie onzin.’ Volgens Den Tex blijft er dan weinig over voor de uitgevers om staande te blijven. Hij stelt voor dat uitgevers hun diensten van redactie, promotie en rechten aan kunnen blijven bieden, maar dat dit tegen betaling zal zijn. En ‘geen schrijver zal die diensten afnemen als ze te duur zijn,’ beweert hij.
Den Tex vermoedt dat er behoefte is aan een nieuw type uitgeverij. Deze ‘e-uitgever’ moet niet werken op licentiebasis, maar op dienstenbasis. Zodra e-boeken een groot aandeel op de boekenmarkt hebben verworven (momenteel is dat nog maar zo’n vier procent) zullen veel schrijvers hun werk namelijk alleen nog als e-boek kunnen uitgeven. Alleen een e-uitgever zou alle boeken dan nog vindbaar houden.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!