Afbeelding
Een fragment van het recentelijk gevonden kleitablet.
Een fragment van het recentelijk gevonden kleitablet.
Bij opgravingen in Irak, 300 kilometer van de hoofdstad Bagdad, hebben archeologen een kleitablet gevonden dat onder meer vijf schrijftips bevat uit het 2e millennium voor Christus. De tips zijn afkomstig van een anonieme schrijver uit de Sumerische stad Uruk.
Het kleitablet, dat een aantal religieuze teksten bevat en een soort aanhangsel met schrijftips, werd gevonden tijdens een opgraving in de zomermaanden van 2013 op de plek waar eens de Sumerische stad Uruk lag. De vertaling van de schrijftips werd afgelopen maand afgerond. Sommige schrijftips verwijzen naar het beroemde Gilgamesj-epos, dat in Uruk is ontstaan. Zo wordt geadviseerd te vertellen over ‘helden groot als Gilgamesj en Enkidoe’. Andere tips richten zich op stijl: ‘uw woorden zullen glanzen als de sterren in het hemelgewelf van Anu’. Frank Noë, hoofredacteur van Schrijven Magazine en Schrijven Online, noemt de schrijftips verrassend actueel. 'Er wordt duidelijk veel waarde gehecht aan stijl. Maar er komt ook een modern concept uit naar voren: het personage als speelbal van het lot.'
Uruk (in de Bijbel Erech genaamd) was één van de oudste Sumerische steden. De stad lag tussen Ur en Babylon in, aan een later verzande arm van de Eufraat en was al in 3.500 v.Chr. een groot stedelijk centrum. Gilgamesj was, volgens de legenden, een van de grote koningen van Uruk. In het naar hem vernoemde epos gaat hij op zoek naar onsterfelijkheid en leert uiteindelijk de dood te accepteren als een onvermijdelijk deel van het leven.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!