Afbeelding

#metoo

Foto via Pexels

Angstcultuur bij uitgeverij Prometheus en Ruth Ozeki winaar Women’s Prize for Fiction

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Essay: angstcultuur bij uitgeverij Prometheus

In een essay in de Volkskrant schreef Ronit Palache, journalist en oud-medewerker van Uitgeverij Prometheus, over de angstcultuur bij de uitgeverij. Het essay, genaamd ‘Het ís niet normaal als de baas je vernedert en zich onbeschoft gedraagt’, vertelt over hoe het personeel inhumaan werden behandeld. Volgens Palache is er spraken van intimidatie, schreeuwen, kleineren en onmogelijke eisen. In het essay wordt de ervaring vergeleken met die van vele vrouwen uit de #MeToo-movement, maar dan zonder het seksuele aspect.

Al noemt het essay geen specifieke namen, na de publicatie door de Volkskrant werden veel vingers gewezen naar uitgever en oprichter van Prometheus, Mai Spijkers.

Het essay heeft tot grotere ophef binnen de literaire sector geleid. Al was het al langer bekend dat de werksfeer bij Prometheus niet geweldig was, de publicatie van Palache’ essay zet mensen weer aan tot praten.

Bronnen: Volkskrant, TZUM

Women’s Prize for Fiction 2022 gaat naar Ruth Ozeki

The Book of Form and Emptiness van Ruth Ozeki is benoemd als de winnaar van de Womens Prize for Fiction. Ozeki wint hiermee de eer en een geldprijs van 30.000 pond. Mary Ann Sieghart, de juryvoorzitter van de prijs, vond het een geweldig schrijfjaar voor vrouwen en koos Ozeki’s boek uit de ijzersterke shortlist. Over The Book of Form and Emptiness zei ze het volgende:

“Ruth Ozeki’s The Book of Form and Emptiness, […] viel op door de sprankelende schrijfstijl, warmte, intelligentie, humor en ontroering. Het is een viering van de kracht van boeken en lezen, het behandelt grote kwesties zoals leven en dood en is een waar genot om te lezen. Ruth Ozeki is een werkelijk originele en meesterlijke verteller.”

Bronnen: TZUM

Ilja Gort vond reactie op recensie een koopje

Eerder heb je hier kunnen lezen dat Ilja Gort zelf een recensie voor zijn boek had geplaatst in het NRC. Dit deed hij als een reactie op recensent Arjen Ribbens, die Gorts boek had bekritiseerd in een recensie.

De kosten van het plaatsen viel Gort mee. Hij dacht er 20.000 euro aan kwijt te zullen zijn, maar kreeg uiteindelijk een rekening voor 3.600 euro binnen. Het NRC verklaart dit: “cultuur en boeken krijgen – net als charitatieve instellingen – in sommige gevallen korting.” Gort zegt dat hij dit toch “wel weer netjes” vindt.

Bronnen: NRC

Uitgeven