Afbeelding

Boeken die branden

Foto via Pexels

Margaret Atwood richt vlammenwerper op eigen boek en Ilja Gort schrijft eigen recensie in NRC

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Margaret Atwood richt vlammenwerper op eigen boek

In de Verenigde Staten is al langer de discussie gaande welke boeken wel en welke boeken niet gepast zijn voor de schoolbibliotheken. Eén van de boeken die vaak wordt gezien als ongepast is Atwoods dystopische roman The Handmaid’s Tale uit 1985.

In protest tegen het verbannen van haar boeken, richt Atwood in een video op YouTube een vlammenwerper op een speciale editie van The Handmaid’s Tale: een die niet kan verbranden. Het boek wordt geveild en de opbrengst gaat naar PEN America, een organisatie die als doel heeft om censuur tegen te gaan. Bieden op het boek was mogelijk tot 7 juni.

Atwoods actie gaat ook samen met de ophef over abortusrecht in Amerika. In haar nieuwe collectie essays, getiteld Burning Questions, schrijft Atwood dat vrouwen die geen keuzes mogen maken over hun eigen lichaam gezien kunnen worden als slaven van de staat. Deze thema’s komen ook terug in het verhaal van The Handmaid’s Tale.

Bron: The Guardian

Ilja Gort koopt advertentieruimte in NRC als reactie op slechte recensie

In de zaterdagrubriek ‘Iedereen leest’ van het NRC Handelsblad gaf Arjen Ribbens zijn opinie over het boek Vrije vogels van de schrijvende wijnboer Ilja Gort. Ribbens was niet positief over het boek, wat hij bestempelde als weer één van vele “vederlichte ‘zomerboeken”.

Gort reageert op deze kritiek door zelf een advertentie te plaatsen in het NRC waar hij zijn eigen boek een score geeft van 5/5. Gort wijst de recensent erop dat hij elitair is: “Denkt u dat u met dit hoogneuzige neerkijken op boeken die niet direct de ambitie hebben de P.C. Hooft-prijs te winnen, bijdraagt aan een betere wereld? Ik vind van niet. Laat de mensen lezen wat ze willen, al is het Pinkeltje”.

Bron: Tzum

Docenten lerarenopleiding HU roepen op tot leesrevolutie

Docenten Geert van Rooijen en Lys Norbruis van de Hogeschool Utrecht willen dat alle studenten, maar specifiek die van de lerarenopleiding, meer gaan lezen. “De noodzaak voor een revolutie is groot,” vinden van Rooijen en Norbruis.

Van Rooijen en Norbruis willen campagne voeren om meer studenten te laten lezen en het te normaliseren. Al wordt er al jaren aandacht besteed aan leesbevordering op basisscholen en middelbare scholen, hogescholen blijven achter. “Terwijl studenten van lerarenopleidingen groot belang hebben bij lezen,” zegt Van Rooijen.  “Elk onderzoek wijst uit dat lezen goed voor je is. Hoe meer je leest, hoe beter je taalvaardigheid. Essentieel voor docenten dus. We willen aan de HU laten zien dat lezen normaal is. En dat wij die dagelijkse bezigheid stimuleren.” Norbruis stemt hiermee in en zegt: “Praten over lezen stimuleert ons taalbewustzijn. … Uit onderzoek blijkt dat een paar minuten lezen per dag al stressverlagend is.”

Bron: Trajectum HU

Uitgeven