Afbeelding

Politiek

Afbeelding van clareich via Pixabay

Deze boeken moet het kabinet lezen en Bazarow stopt als boekenverkoopsite

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Nederlands schrijver op de eerste plek in Hebban 1000

De laatste vijf jaar stelde Hebban elk jaar de Hebban 1000 samen. Dit is een lijst met de mooiste boeken aller tijden. Dit jaar stond voor het eerst een Nederlandse auteur op de eerste plek, namelijk Harry Mulisch met zijn boek De ontdekking van de hemel. Veel van de boeken op de lijst zijn anderstalig. Schrijvers zoals Stephen King en Lucinda Riley zijn elk jaar weer populair: dit jaar hebben zij allebei 13 boeken in de lijst. De meest succesvolle Nederlandse schrijver op de lijst is Arthur Japin met 7 boeken in de lijst.

Bron: CPNB

Deze boeken moet het kabinet lezen

Lezers van ilfu.com gaan in samenwerking met een ‘literair schaduwkabinet’ van schrijvers een leeslijst samenstellen voor het kabinet. Het platform bestaat sinds 12 april en is een platform voor fictie die reageert op actualiteit. Op de lijst zullen romans staan die behulpzaam zijn bij het uitoefenen van de functies van de ministers. De bewindslieden ontvangen allemaal een individuele, open brief van een schrijver. Die brieven zullen de komende maanden wekelijks op ILFU gepubliceerd worden. Uiteindelijk zal de gehele leeslijst op Prinsjesdag gepresenteerd worden aan de ministers.

Bron: Cultuurpers

Bazarow stopt als boekenverkoopsite

Het doel van de boekensite Bazarow was dat mensen boeken konden kopen die uitgeleverd zouden worden door de fysieke boekhandel in hun woonplaats. Bazarow heeft dit technisch niet voor elkaar gekregen en dus stopt het als boekenverkoper, want een concurrent worden van de fysieke boekhandel was juist niet de bedoeling. Bazarow wil juist de opmars van grote internetboekhandels tegengaan. Inmiddels is de verkoop van boeken gestopt. Bazarow gaat wel door met het recensieplatform en is samengevoegd met De Leesclub van Alles. Het tweewekelijkse magazine blijft ook.

Bron: TZUM

Beste Boek voor Jongeren 2022

Naast de Kinderboekenweek, is in september ook de Boekenweek van Jongeren. Daaraan hangt ook een prijs vast, namelijk Beste Boek voor Jongeren. Op dit moment maken er nog vijf Nederlandstalige auteurs en vijf vertaalde auteurs kans. Van allebei kan er één winnen. De twee winnaars worden gekozen door een jury van zes jongeren die alle boeken gaat lezen. De winnaars worden bekendgemaakt bij de start van Boekenweek van Jongeren.

Nederlandstalig auteurs:
Centaur – Chris Polanen
De afwijking – Dries Muus
Lily – Tom de Cock 
Stenen eten – Koen Caris
Zonder titel – Erna Sassen

Vertaalde auteurs:
De Godden broers – Meg Rosoff, vertaald door Jenny de Jonge 
De overlevenden – Alex Schulman, vertaald door Angélique de Kroon 
Het meisje met de luidende stem – Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen 
Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab, vertaald door Merel Leene 
Zeis – Neal Shusterman, vertaald door Lydia Meeder 

Bron: TZUM

Uitgeven