Afbeelding

Kinderboeken

Afbeelding van Hands off my tags! Michael Gaida via Pixabay 

Winnaars Kinderjury en Hebban in de Klas

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Winnaars Kinderjury

Elk jaar stemmen kinderen door heel Nederland op het beste boek van het jaar ervoor. Dit jaar hebben 52.448 kinderen hun stem uitgebracht. In de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar won het boek De magische halsband van Thomas van Grinsven en Rutger Vink. In de categorie 10 t/m 12 jaar was de prijs voor Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken geschreven door Kevin Hassing. De prijzen werden uitgereikt op het Grote Kinderjury Feest. De schrijvers waren heel blij met hun prijs. Thomas Grinsven en Rutger Vink vertelden dat het al jaren hun droom was om een boek te schrijven dat ze zelf als kind hadden willen lezen, waarin twee jongens een liefdeskoppel vormen.

Bron: CPNB

Hebban in de Klas

Vanuit de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en Stichting Lezen is er een initiatief om lezen bij scholieren onder de aandacht te brengen. Dit willen ze doen op een andere manier dan de verplichte leeslijst die al jaren wordt gebruikt op scholen. Het initiatief heet ‘Hebban in de Klas’ en zal in september 2022 starten. Wel kun je nu al meedoen aan een pilot. De bedoeling is om docenten en leerlingen als lezer met elkaar te verbinden.

‘Hebban in de Klas’ is in samenwerking met docenten ontwikkeld. Via de website kun je als docent de leeslijstadministratie en het leesdossier van de individuele leerling bijhouden. De manieren die onder andere worden gebruikt om kinderen te laten lezen zijn: een klassenchallenge waarin een bepaald aantal boeken staat die gelezen moet worden als klas en aanraders vanuit docenten. Door de digitale boekenplank van een leerling te bekijken weet je in wat voor boeken de leerling geïnteresseerd is en kun je als docent dus dingen aanraden.

Bron: Hebban in de Klas

Arnon Grunberg neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

Op 19 mei was de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs in Den Haag. Het Literatuurmuseum organiseerde een feestelijk programma met als hoogtepunt natuurlijk de uitreiking. Dit jaar was de prijs voor Arnon Grunberg. De prijs werd overhandigd door Maaike Meijer, voorzitter van de Stichting P.C. Hooft-prijs. Dat Grunberg gewonnen had, was al een tijdje bekend, namelijk sinds december 2021. De P.C. Hooft-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlands schrijver. Afwisselend is de prijs bestemd voor proza, essayistiek en poëzie. Dit keer was het voor verhalende proza. 

Bron: TZUM

Uitgeven