Afbeelding
Bron: Pixabay
Bron: Pixabay
Veel mensen schrijven niet altijd om een goed verhaal te schrijven. Sommige mensen noteren steekwoorden in een notitieboekje omdat ze iets willen onthouden. Anderen schrijven in de avond uitgebreid op wat ze die dag hebben meegemaakt. Welke variant van ‘journaling’ past bij jou? Natuurlijk zijn meerdere antwoorden mogelijk.
Ben je iemand van weinig woorden? En wil je de hele dag door dingen noteren die je opvallen zodat je niets vergeet? Dan is een klein boekje, zoals een notitieboekje van Moleskine, misschien wel wat voor jou. Een klein boekje dat je altijd bij je kunt hebben en tevoorschijn kunt halen op het moment dat je iets te binnen schiet. Handig toch?
Kun jij de volgende dag nog je dromen herinneren van de nacht ervoor? Haal je weleens inspiratie uit je dromen? Dan is het een idee om ze op te schrijven, zodat je zeker weet dat je ze niet vergeet. En wil je juist de volgende dag nog je droom herinneren, maar lukt dat niet? Leg het dromenboekje dan op je nachtkastje en schrijf er meteen in als je wakker wordt.
Sommige mensen schrijven op waarvoor ze dankbaar zijn. Gewoon omdat het kan, of als aansporing om positief te blijven en te genieten. Psychologen raden deze boekjes soms zelfs aan als iemand regelmatig angst of verdriet ervaart. Wetenschappers hebben zelfs bewezen dat elke dag een ‘gratitude journal’ bijhouden je enthousiaster, positiever en alerter maakt.
Een wensenboek loopt uiteen van huwelijkswensen tot en met uitvaartwensen. Je kunt ook denken aan een boekje waar je een bucket-list bijhoudt. Wat wil je nog ervaren in je leven? Of wat wil je nog op persoonlijk of professioneel gebied bereiken: een man vinden, trouwen en kinderen krijgen bijvoorbeeld. Heb je wensen voor de korte- of de lange termijn? Schrijf het allemaal maar op.
Raak je ontroerd of geïnspireerd van bepaalde uitspraken of zinnen die schrijvers hebben opgeschreven? Of misschien vind je een zin in een lied heel mooi. Dan is het een goed idee om die zinnen als quotes te noteren in een notitieboek, zodat de zinnen je altijd bijblijven, of je ze nou in een verhaal wilt citeren of alleen ter inspiratie of motivatie wilt gebruiken.
Doelen lijken een beetje op wensen, toch zijn ze anders. Wensen zijn verlangens, dingen die je wilt of situaties waar je op hoopt, maar waar je geen stappenplan voor kunt maken: wensen komen uit of niet. Doelen heb je daarentegen zelf in de hand, die overkomen je niet, maar die kun je alleen afvinken door ze zelf te bereiken: een plan te maken.
Ook wel Morning Pages genoemd door Julia Cameron. Maar hoe je de vorm ook noemt, het gaat erom dat je in de ochtend gaat zitten om drie pagina’s vol te schrijven met alles wat in je opkomt. Hiermee schrijf je alle gedachten of dingen waar je je druk om maakt, van je af. Zo kun je de dag met een frisse blik en zonder zorgen beginnen.
Het klassieke dagboek bestaat nog altijd. Veel volwassenen schrijven dagelijks of wekelijks over hun dagelijkse belevingen schrijven, een dagboek is dus echt niet alleen iets voor kinderen. Natuurlijk ziet het boekje er voor kinderen misschien net wat anders uit, die willen vaak een met een slotje, maar een notitieboekje zonder slot kan net zo goed als dagboek dienen. In een dagboek hoef je niet per se elke dag te schrijven. Het gaat erom dat je belevenissen opschrijft die je op een bepaalde dag hebt meegemaakt. Alle gebeurtenissen staan in dit boekje meestal op chronologische volgorde. De redenen om een dagboek bij te houden verschillen: om gedachten bij gebeurtenissen kwijt te kunnen en je het alleen papier toevertrouwt, om iets te onthouden of om te reflecteren.
Vind je het naast creatief schrijven ook leuk om je creativiteit te uiten door bijvoorbeeld illustraties te tekenen? Dan is een art journal, of kunstdagboek, misschien wel wat voor jou. In een art journal bevinden zich vaak geen gelinieerde pagina’s, zo ontstaat er een mooie gelegenheid om een leuke schets te maken van iets. Natuurlijk kun je daarnaast ook gewoon in het boekje schrijven door bijvoorbeeld een geprinte gelinieerde pagina onder een bladzijde te leggen, een trucje om geschreven regels recht te houden.
Door: Deborah de Meijer
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!