Afbeelding

Tuin met brug

Pixabay

7 nieuwe schrijfplekken om inspiratie op te doen

Iedere schrijver heeft een schrijfplek waar hij of zij tot rust komt en inspiratie vindt om een verhaal op papier te zetten. Dit kan je overal doen: in je luie stoel voor het raam zijn, aan het bureau in je studiekamer of aan een tafeltje bij je lokale espressobar. Maar wat als je nu een keer je routine wil doorbreken en op zoek wil gaan naar een nieuwe schrijfplek? Buiten je ‘comfort zone’ stappen en een nieuwe plek proberen kan een hoop inspiratie opleveren en haalt je uit de sleur. Om wat ideeën te geven, hebben wij een aantal leuke schrijfplekken op een rij gezet!


1. Een botanische tuin

Nederland kent meerdere botanische tuinen waaronder in Amsterdam, Utrecht en Wageningen. Misschien heb je wel geluk en zit er een bij jou een in de buurt. Een botanische tuin kan zowel binnen zijn als in de open lucht, en heeft veel verschillende en kleurrijke planten- en bloemensoorten. Bovendien is een botanische tuin ingericht op bezoekers, met veel bankjes, waarop je rustig van alle flora kan genieten. Er zijn zowel traditionele botanische tuinen (met bijvoorbeeld groene heggen en rozenstruiken) als tropische- en cactustuinen. De geuren, kleuren en natuur van de botanische tuinen brengen je misschien wel op geheel nieuwe ideeën voor je verhaal.

2. Een dierentuin

Met een notitieboekje en pen voor het chimpanseeverblijf zitten of je inspiratie opdoen bij het hok van de amoerpanter. Het gedrag, de bewegingen en het algemene voorkomen van de exotische dieren brengt de nodige creativiteit teweeg voor het schrijfproces.  Het is helemaal mooi meegenomen als je bijvoorbeeld bezig bent met een avonturenroman en je bijvoorbeeld een tijger of olifant in je verhaal wil verwerken. In de dierentuin zie je ze in levenden lijve!

3. Een aquarium

Het bekijken van zwemmende en kleurrijke vissen in een aquarium werkt voor veel mensen erg kalmerend. Ben je eenmaal tot rust gekomen, dan kan je je hoofd leegmaken en je schrijfbrein laten kraken. Als je thuis een aquarium hebt dan hoef je niet ver te zoeken, maar gelukkig hebben veel dierentuinen ook een aquarium met een grote variëteit aan zeeleven. Dus met een dagje dierentuin kun je meteen het aquarium meepakken!

4. Een veerpont/boot

Met de wind in je haren en het geluid van het klotsende water schrijf jij misschien wel een meesterwerk op een veerpont of boot bij jou in de buurt. Veerponten hebben vrijwel altijd bankjes of andere zitplaatsen waar jij met je schrijfgerei kunt neerploffen. Een veerpontje dat korte afstanden aflegt is misschien niet handig voor iemand die lang wil schrijven, dus denk dan bijvoorbeeld aan de veerpont die van en naar de Waddeneilanden gaat. En wie weet schrijf jij wel een verhaal over de zeven zeeën of een Nordic noir-geïnspireerde moord op het water, terwijl de koude wind je inspiratie doet vloeien.

5. Een bibliotheek

Het klinkt misschien cliché, maar een bibliotheek is een plek waar je veel schrijfwerk gedaan krijgt. In een bibliotheek is het stil, heerst een rustige en kalme sfeer en je bevindt je tussen rijen en rijen literatuur. Wat wil je als schrijver nog meer? Je kunt er bovendien voor kiezen om te schrijven in een moderne bibliotheek, of juist een oude bibliotheek met inspirerende architectuur.

6. Een kloostertuin

Het voordeel van de rijke geschiedenis van Nederland is dat er in genoeg steden en dorpen oude architectuur en gebouwen te bewonderen valt. Denk hierbij aan gotische kerken, Middeleeuwse burchten en barokgebouwen. Als je ernaar op zoek gaat, ontdek je al snel dat er genoeg kloostertuinen en landgoedjes zijn, waar jij helemaal in een verhaal kan verdwijnen. Wanneer je in je huiskamer niet genoeg inspiratie kan opdoen voor je historische roman, dan is een kloostertuin een goed alternatief.

7. Je eigen wereld

Vergeet tot slot niet dat je vaak niet eens je huis uit hoeft om een andere schrijfomgeving te creëren. Door middel van muziek, geuren, licht en bepaalde objecten kun jij je eigen schrijfwereld creëren, toegepast op welk genre je wil. Ben je bijvoorbeeld een mysterieus horrorverhaal aan het schrijven? Doe de gordijnen dicht, steek een kaars aan en zet wat onheilspellende muziek op. Schrijf je een avonturenroman over een ver land in de Himalaya ‘s? Steek dan wat wierook aan en laat de Tibetaanse symfonieën door je woonkamer galmen!