Afbeelding

Bron: Unsplash

4 tips om jouw schrijfplek optimaal te benutten

Jouw schrijfplek is je tempel. Hier vindt de magie plaats. Daarom is het belangrijk dat jouw schrijfplek aan alle gemakken voldoet, waardoor je niet uit je creatief proces raakt. Iedereen heeft natuurlijk andere eisen en wensen tijdens het schrijven, dus dé perfecte schrijfplek bestaat niet. Maar hier zijn vier zaken waar je op kunt letten wanneer je jouw schrijfplek kiest en inricht.

Let op hoe luidruchtig je schrijfplek is

Sommige schrijvers gedijen het best in luidruchtige omgevingen. Die doorbreken namelijk de stilte, waardoor je als je je ogen sluit even op iets anders kunt gaan letten. Misschien haal je wel inspiratie uit de mensen die je op straat hoort, en de auto’s die voorbij scheuren. Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om in een café te gaan zitten, maar dit is vaak niet de meest portemonneevriendelijke oplossing als je gewend bent een paar kopjes koffie te drinken tijdens het schrijven. Als je daarom vanuit huis wil schrijven, kies dan voor een kamer aan de straatkant van het huis, zodat je ook af en toe naar buiten kunt kijken. Wil je echter wél die serene rust, dan is juist de tuinkant van het huis vaak je betere vriend.

Kies voor het juiste licht binnen je schrijfplek

(Dag)licht kan een aparte invloed hebben op je schrijfproces. Overdag zijn we natuurlijk actiever, maar ’s nachts worden we soms melancholischer. We hebben allemaal wel eens met een gedempte kamerlamp een boek gelezen, of een verhaal geschreven. Hartstikke sfeervol natuurlijk, maar je kunt er ook sneller moe door worden. Daarom is het belangrijk om je schrijfplek te voorzien van de lampen die het beste bij jouw schrijfsfeer passen. Zijn dat de felle lampen die je actief houden, of de dimlichten die je zelf kan manipuleren? Ook bij licht geldt dat de positie van je kamer binnen het huis belangrijk is. Wil je ’s ochtends vroeg al in het zonlicht schrijven, of pas ’s avonds laat? Dan moet je kiezen tussen een kamer die uitkijkt op zonsopgang, of zonsondergang.

Zorg voor genoeg voedsel tijdens het schrijven

Als je schrijft, ben je in feite actief bezig. En een actief lichaam heeft energie nodig. Dat haalt het uit eten en drinken. Het is echter niet handig wanneer je voor elk slokje water of broodje weer helemaal naar de keuken moet lopen. Je kunt daarom al voordat je begint met schrijven je voorbereiden door flesjes water klaar te zetten, en alvast een kleine lunch mee te nemen. Als je je koffiezetapparaat liever niet naar je schrijfplek verhuist, kun je ook gewoon een thermoskan vullen. Zo hou je jezelf scherp en blij tijdens het schrijfproces.

Hou je schrijfplek schoon

Laten we heel eerlijk zijn, rommel werkt vaak ontzettend afleidend. In een rommelige ruimte zijn geeft direct een onrustig en chaotisch gevoel. Het laatste wat je dus wilt, is schrijven terwijl de bladeren links en rechts over de vloer verspreid zijn. Je doet jezelf een enorme lol als je elke keer nadat je je schrijversplek gebruikt hebt, deze even schoonmaakt. Zo loop je nooit tegen het probleem aan dat wanneer de inspiratie toeslaat, je eerst je bureau moet opruimen.