Afbeelding
Bron: Pixabay
Bron: Pixabay
Het karakter speelt een belangrijke rol bij de bepaling of een schrijver succesvol wordt of niet. Welke zeven karaktertrekken bezit een succesvolle schrijver?
Een kort verhaal of een boek schrijven is leuk, maar zie je het ook voor je? Denk op de lange termijn en denk groots. Denk bijvoorbeeld niet aan een boek maar aan een heel oeuvre. Wat kenmerkt jou als schrijver? Beeld je in dat jij over een paar jaar of zelfs eerder op het podium staat met je debuut in handen. Wat gaat er door je heen? Houd dat vast, houd je doel voor ogen. Zo focus je je minder op beperkingen en ben je telkens opnieuw weer gemotiveerd om door te schrijven.
Een doel voor ogen hebben is één ding, maar je moet je er niet door laten ontmoedigen als het te veel lijkt om waar te maken. Maak een planning, denk in kleine stapjes. Elke dag kijk je naar waar je op dat moment bent en ga je vanaf daar verder werken. Dat boek kan wellicht ook nog een paar jaar wachten, begin bijvoorbeeld gewoon lekker met elke week een uurtje schrijven.
Verdeel je tijd zo efficiënt mogelijk. Schrijvers die gestructureerd en planmatig te werk gaan worden vaak succesvoller dan schrijvers die dit niet doen. Je komt je deadlines namelijk beter na én verliest het overzicht van je verhaal niet.
De ene persoon kan heel goed met kritiek omgaan en de ander totaal niet. Probeer de kritiek die je op je schrijfwerk ontvangt te zien als opbouwende feedback, zeker als je net begonnen bent met schrijven. Je kunt er alleen maar van leren én groeien. Wees zelf ook kritisch op je werk. Lees alles wat je schrijft goed na, zo haal je al een heleboel lastige zinconstructies eruit. Als de kritiek allesbehalve opbouwend is, probeer je er dan niet te veel van aan te trekken. Het is sowieso een goed idee om de kritiek niet op wie je bent als persoon te betrekken maar alleen op je werk.
Als schrijver is het van groot belang dat je onder tijdsdruk kunt werken. Je maakt namelijk een planning waar je je aan moet houden als je je deadlines en doelen wilt halen. Juist omdat beginnende schrijvers niet de mogelijkheid hebben om fulltime te schrijven, is het van belang dat je ergens op de dag of in de week tijd vindt waarin jij je volledig kunt focussen op het schrijven. Maak je bij die gedachte niet druk, als je eerst een goede planning maakt en je je daaraan houdt komt het meestal toch wel goed.
Opgeven is geen optie. Schrijvers die écht succesvol willen worden en geld willen verdienen met hun verhalen moeten doorzetten. Door kritiek heen bijten, ervan leren, je hoofd boven water houden en doorgaan. Wees daarbij ook weer niet te hard voor jezelf, de kunst is juist om van jezelf als schrijver te leren houden én in jezelf te blijven geloven. Dan zul je er alles aan willen doen om jouw schrijversdromen waar te maken.
Succes kun je niet plannen. Een strak schema is mooi en werkt vaak effectief, maar als het je niet lukt om in de komende weken te schrijven dan haal je dat later wel weer in. Probeer ook altijd flexibel te reageren op reacties van lezers. Je weet tenslotte nooit wat ze van een verhaal vinden. Leg de lat van je verwachtingen daarom ook niet te hoog, zo vind je het des te leuker als je bijvoorbeeld als schrijver publiciteit van media krijgt. En als je dan toch teleurgesteld raakt, denk dan niet in problemen maar in oplossingen.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.