Afbeelding

Beeld Shutterstock

6 EHBO-technieken om je beter te voelen door fictie

6 EHBO-technieken om je beter te voelen door fictieFictie lezen kan je helpen jezelf beter te begrijpen, je voor te bereiden op moeilijke situaties en zelfs je welzijn te verbeteren. We noemen het niet voor niks ‘bibliotherapie’. Lucy Horner is erin gespecialiseerd en zij biedt zes manieren om een persoonlijke EHBO-set te maken.

1.    Onthoud een of twee poëzieregels

Gedichten die je uit je hoofd leert, kunnen lang bijblijven en je helpen in moeilijke tijden. Versterk je mentale fort met woorden die je kracht en rust verschaffen wanneer je ze het meest nodig hebt.

2.    Herlees een roman die je heeft laten glimlachen

Een favoriet boek opnieuw lezen roept de positieve gevoelens op die je voelde tijdens de eerste lezing. Dat resulteert in een herwaardering van de ervaring en van het boek.

3.    Geef een vriend een boek en praat er daarna over

Door een boek te geven aan een vriend, geef je hem niet alleen een leuk cadeau, maar het creëert ook de mogelijkheid om je eigen verhalen en ervaringen te delen met hem. Doe je medeboekenwurm je favoriete boek cadeau en overweeg een doordachte boodschap op de eerste pagina te schrijven om het nog persoonlijker te maken.

4.    Lees een feel-good boek om je stemming te verbeteren

Als je je een beetje down voelt, of als je je gewoon even lekker wil voelen, breng dan wat tijd door met een boek puur om je beter te voelen. Lees een simpel, vrolijk boek waarmee je jezelf toelaat om volledig te ontspannen. Of misschien werken sombere boeken beter voor je. Je bibliotherapie hoeft niet per se vrolijk, grappig of zomers te zijn als je niet het idee hebt dat het bij je past.

5.    Lees romans die dezelfde situaties en gevoelens behandelen die jij ervaart

Of je nou een boek nodig hebt over angst, depressie of heel iets anders, vraag aan een belezen vriend suggesties of zoek aanbevolen bibliotherapieboeken online.

6.    Lees een inspirerende roman om op gang te komen

Als je jezelf ‘verliest’ in de wereld van een fictief personage, kan dat je gedrag en gedachtes beïnvloeden zodat je meer lijkt op het personage (of juist minder). Daarom kunnen inspirerende en positieve boeken je helpen betere beslissingen te nemen en veranderingen teweegbrengen in je leven, al is het maar tijdelijk.

Bron

www.huffingtonpost.com/lucy-horner/the-fiction-prescription-bibliotherapy_b_5506284.html?utm_hp_ref=books

Uitgeven