Afbeelding

emoji's slash smileys op een telefoon scherm

Domingo Alvarez, Unsplash

5 schrijvers die hevige emoties veroorzaakten met hun boeken

Tranen van woede, verdriet of geluk. Iedereen heeft weleens een boek gelezen die je aangrijpt op een positieve of negatieve manier. Hou de tissues maar gereed, want deze vijf schrijvers veroorzaakten hevige emoties met hun boeken.

  1. Woede: Michel Houellebecq

Het is een veelgehoord kritiek dat vrouwen worden weggezet als seksobjecten in de boeken van Michel Houellebecq. Maar daar eindigt het niet mee, oh nee, want in Onderworpen schept hij daar nog een flinke berg anti-Islamitisch sentiment bovenop. Op boekenreview website Goodreads schrijft Mandy: “Houellebecq gaf geen antwoord op de vragen die gesteld werden in dit boek. In plaats daarvan moest ik mij door vele pagina’s van misogynie heen worstelen. Zonde, dat dit boek uiteindelijk niets anders was dan een narcistische, zelfingenomen rompslomp.”

  1. Woede: JK Rowling

Harry Potter is een product van de vorige eeuw. Schrijfster J.K. Rowling heeft dan ook de afgelopen tijd onder vuur gelegen, omdat de boekenserie racisme en antisemitistische uitingen zou bevatten. Daarnaast menen sommige lezers dat Rowling transfobische opmerkingen heeft gemaakt op Twitter.

  1. Woede/Verdriet: Hanya Yanagihara

A Little Life is een boek van twee uitersten: je houdt ervan, of totaal niet. Volgens zangeres Dua Lipa was het een geweldig boek. Terwijl Andrea Long Chu, boekcriticus van het magazine Vulture, het vreselijk vond. Het boek zit namelijk vol met pijn en leed, wat men ook wel kan bedenken door de waslijst aan contentwaarschuwingen die hieraan voorafgaan zoals zelfbeschadiging, ontvoering en misbruik. Vooral de protagonist, Jude, komt er niet ongeschonden vanaf.

  1. Geluk: Kahlil Gibran

Gibran’s Little Book of Love is niet alleen een knuffel in pocketboek-formaat, maar het helpt je ook, omdat het je aan het denken zet over liefde en alle andere emoties die hierbij horen. Kahlil Gibran dicht ook op een manier over liefde, die zowel laagdrempelig als diepgaand is, en viert door middel van zijn gedichten de ongeëvenaarde kracht hiervan.

  1. Verdriet/Geluk: Gail Honeyman

In Eleanor Oliphant is Completely Fine volg je de klunzige Eleanor, die haar tijd spendeert met haar moeder en haar collega’s uit de weg gaat. Maar wanneer zij samen met haar collega Raymond een oude man helpt, ontluikt er een vriendschap die hen allemaal helpt. Maar het verleden van Eleanor duwt haar steeds verder richting isolement, in plaats van geluk. Kan de ontstane vriendschap tussen Eleanor, Raymond en de oude man haar redden van haar verdriet?

Bron: Bookriot, The Uncorked Librarian