Afbeelding
Tom Hermans, Unsplash
Tom Hermans, Unsplash
Veel boeken zijn geschreven vanuit het perspectief van de personale verteller, maar niet elk boek. Deze schrijvers hebben gekozen voor een ander perspectief. Een verrassend perspectief. Wellicht inspireert het je om dit zelf ook een keer uit te proberen in jouw eigen verhalen.
Een verhaal vertellen vanuit het perspectief van de dood. Niet een keuze die iedereen maakt. Maar in het boek van Markus Zusak is de dood degene die het verhaal van Liesel Meminger vertelt, een meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland opgroeit.
You Always Cry At Endings is een novelle die geschreven is in het ‘jij’ perspectief van begin tot eind. Jij – de lezer – duikt een verhaal in waar niets is wat het lijkt. Fragmenten van herinneringen die langzaam terugkomen zouden je moeten helpen om het mysterie te ontrafelen, maar doen ze dit ook? En zal dit boek je ooit nog loslaten?
Dit boek begint met een ‘notitie van je sponsor’ waardoor het verhaal met een knipoog wordt afgetrapt. En de knipogen stoppen daar niet, want door het hele verhaal heen krijg je verschillende korte notities onderaan de pagina die namen van verschillende personages uitleggen op een grappige manier. Het hele boek heeft een gevoel van satire. In Beauty Queens crasht een groep na een vliegtuigongeluk op een verlaten eiland. Totdat zij gered worden, moeten zij het samen zien uit te houden. Zoals de titel al duidelijk maakt, zijn alle meiden uit deze groep ‘beauty queens’ ofwel: schoonheidskoninginnen die meedoen aan allerlei schoonheidswedstrijden. Komen zij ooit nog van het eiland af? Lees het boek en kom erachter!
In Daisy Jones & The Six leer je Daisy Jones kennen. En een fictieve band die The Six heet. Je komt er al snel achter waarom deze band zo ontiegelijk populair was en waarom ze uiteindelijk uit elkaar zijn gegaan. Wat dit boek speciaal maakt is dat Taylor Reid Jenkins het heeft geschreven met een ander perspectief in gedachten. Ze schreef het alsof het een tv-documentaire had kunnen zijn, met de naam, gevolgd door de dialoog. Het boek heeft intussen een verfilming op Amazon Prime.
Dit boek is een (her)vertelling van Sneeuwwitje, vanuit het perspectief van de Boze Koningin. Alleen heet ze in deze versie Xifeng en begint ze het verhaal als een arm plattelandsmeisje. Xifeng wil koste wat kost haar lot in vervulling laten gaan. Haar lot is namelijk om Keizerin van Feng Lu te worden, zo zegt haar tante. Het enige wat ze moet doen om haar doel te bereiken, is de jongen waarvan zij houdt de rug toekeren. Oh, en het eten van de harten van overledenen, natuurlijk, om zo de duistere magie in haar aders aan te wakkeren.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!