Afbeelding

Bron Shutterstock

5 alternatieve manieren om je creativiteit te boosten

Creativiteit is de bron van alles wat we schrijven. Maar op sommige dagen lijkt deze bron even uitgeput te zijn en loop je vast. Met deze 5 alternatieve manieren om je creativiteit te boosten, schrijf je zó weer verder.

1. Maak je werkplek creatiever

Is jouw werkplek ontzettend rommelig, of juist helemaal leeg om afleiding te voorkomen? Probeer je werkplek creatiever te maken. Zorg voor een opgeruimde werkplek, maar sla hier niet in door. Hang mooie foto’s of schilderijtjes aan de muur en gebruik veel kleur. Kleur stimuleert je brein. Blauw schijnt bijvoorbeeld te helpen om out of the box te denken, geel zou energie geven en paars moet helpen om dingen vanuit een ander perspectief te zien. Zoek naar dingen die jouw fantasie aanwakkeren en decoreer hier je werkplek mee. Het luisteren naar muziek stimuleert je hersenen en creativiteit, dus overweeg om een achtergrondmuziekje aan te zetten.

2. Creativiteit is kinderspel

Optrekken met kinderen kan een oplaadmoment zijn voor je creativiteit. Kinderen zien de wereld door andere ogen, hebben een onuitputtelijke fantasie en hebben minder last van faalangst. Door leuke, creatieve activiteiten te ondernemen met kinderen, leer je het kind in jezelf weer een beetje wakker te schudden. De volwassen wereld is zakelijk, vol verplichtingen en stressmomenten: geen goede broedplaats voor je creativiteit. Kom weer in contact met je innerlijke kind en je zult zien dat er gelijk weer tientallen creativiteitsdeurtjes opengaan.

3. Omring jezelf met creatieve mensen

Psychologen hebben onderzocht hoe ons brein reageert op sociaal contact met andere mensen. Wat blijkt? Ons brein, en daarmee ook onze stemming, past zich aan als we mensen om ons heen hebben. Daarom word je van sommige mensen vrolijk of juist chagrijnig. Voor creativiteit geldt precies hetzelfde: omring jezelf met creatieve mensen en je creativiteit neemt toe. Als schrijver zul je veel tijd in je eentje doorbrengen, maar om je creativiteit te boosten kun je overwegen om eens naar een schrijfgroep te gaan. Ook in je dagelijkse leven kun je aanpassingen maken. Trek vaker op met vrienden waar je vrolijk van wordt en personen die, op welke manier dan ook, creatief zijn. Is je werkomgeving een creativiteitskiller? Zoek uit hoe je je werk prikkelender kan maken of ga op zoek naar een andere baan.

4. Herstart je brein

Soms zit je hoofd zo vol met afspraken, deadlines, ideeën en informatie dat je creativiteit enorm wordt afgeremd. Wat je moet doen om weer tot schrijven te komen, is het ‘herstarten’ van je brein. En daarvoor moet eerst alles even uitgezet worden natuurlijk. Maak een lange wandeling in de natuur, zet je telefoon uit of laat het thuis. Maak je hoofd leeg, je hoeft ook niet te denken aan schrijven. Als je terugkomt, gooi je je schrijfproces even helemaal om. Werk je normaal op de computer? Schrijf nu dan eens op papier. Ga op een andere plek zitten dan normaal. Dit kan een andere kamer zijn, maar bijvoorbeeld in de bibliotheek of een koffietent schrijven, is ook een optie. Kom los van de vaste patronen in je hersens om zo je creativiteit te stimuleren.

5. Elimineer structuur!

Heel goed hoor, die schrijfdoelen van je. Elke dag 2000 woorden schrijven, elke week minimaal één hoofdstuk schrijven of minstens vier uur achter elkaar schrijven… Wat je schrijfdoel ook is: laat het even los. Probeer weer eens te schrijven hoe en wanneer je je er goed bij voelt. Laat je leiden door je gevoel en je creativiteit. Komt er niets, dan is dat ook niet erg. Hoge eisen stellen tijdens het schrijven of jezelf onder druk zetten, is slecht voor je creativiteit. Schrijven omdat het moet van jezelf, maakt je verhaal er niet beter op. Maak schrijven weer een leuke en stressloze ervaring!

Door Marije Catsburg

Bron

Bron: Writer’s Digest, sept 2016